Inspiration4: Uzay Turizmi Furyasına SpaceX de Katıldı

Uzay turizmi furyasına, Elon Musk’ın firması SpaceX de katıldı.

Inspiration4 adı verilen program çerçevesindeki fırlatış, 15 Eylül 2021 tarihinde saat 20:03’de (EDT) gerçekleştirildi.

SpaceX’in Falcon 9 roketinin kullanıldığı seyahat, ABD’nin Kennedy Uzay Üssü’nden başladı.

Roketin ucundaki Dragon adlı kapsüle binen dört kişi böylece üç günlük bir uzay yolculuğuna çıkmış oldu.

Inspiration4

Yeryüzünden 575 kilometre yükseğe çıkması planlanan kapsül, böylece seyahat süresince Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 150 kilometre daha yukarda bir yörüngede bulunmuş olacak.

Dört astronot, gelecek üç gün boyunca yörüngede kalacak ve çocukluk dönemi kanser hastalıklarına karşı geliştirilen ilaçlar için düzenlenen kampanyalara destek olacak.

Uçuş, ekipte yer alan ABD’li milyarder iş insanı Jared Isaacman tarafından finanse ediyor.

Ekipteki diğer kişiler ise bir sağlık çalışanı, bir bilim eğitimcisi ve bir veri analisti.

Asistan doktor Hayley Arceneaux, St. Jude Hastanesi adı bir çocuk hastanesinde çalışıyor. 29 yaşındaki Arceneaux, 10 yaşındayken o hastanede kemik kanseri tedavisi görmüştü.

Dr. Sian Proctor, 51 yaşında bir yerbilimci ve bilim iletişimcisi.

Eski bir savaş pilotu olan ve Lockheed Martin şirketinde mühendislik yapan 42 yaşındaki Chris Sembroski, St. Jude Hastanesi’ne bağış yaparak çekilişe katılmaya hak kazanmıştı. Dört kişilik kapsülde yer alacak son kişi bu çekilişle belirlenmişti.

SpaceX – Dragon

Inspiration4, milyarder iş insanları Richard Branson (Virgin Galactic) ve Jeff Bezos’un (Blue Origin) benzer yolculuklarının ardından uzay turizmini geliştirme yolunda atılan önemli bir adım olarak görülüyor.

Tabii Virgin Galactic ve Blue Origin uçuşlarında, dünya atmosferiyle uzay arasında var olduğu kabul edilen sınıra kadar çıkılıp kısa sürede geri dönülmüştü.

Bu açıdan bakıldığında Inspiration4, sivil insanların gerçekten uzaya çıkıp dünya yörüngesinde bir kaç gün geçirdiği ilk sefer olması sebebiyle tarihe geçiyor.


Posted

in

,