Türkiye – BAE Yakınlaşması, A380’i İstanbul’a Getiriyor

Yine bir sivil havacılık konusu ve yine bir uluslararası ilişkiler meselesi.

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında son haftalarda gözlemlenen diplomatik ısınma çabaları, Airbus A380 tipi süper jumbo yolcu uçağının İstanbul seferlerinin önünü açtı.

Dubai merkezli havayolu Emirates, 1 Ekim 2021 tarihinden itibaren İstanbul seferlerinin bazılarını dünyanın en büyük yolcu uçağı A380 ile icra edeceğini duyurdu.

Emirates, A380’i EK123/124 sayılı seferlerde kullanacak.

EK123 sefer sayılı uçak Dubai’den 10:45’te kalkacak ve 14:25’te İstanbul’a inecek. EK124 sayılı dönüş seferinin İstanbul’dan kalkış saati 16:25 ve Dubai’ye varışı 21:50.

Söz konusu uçuşlar, üç kabin sınıflı A380’le yapılacak.

Uçakta 14 adet First Class, 76 adet Business Class ve 427 adet Economy Class olmak üzere toplam 517 koltuk bulunacak.

Bu durum, Emirates’in İstanbul seferlerinde halihazırda kullanmakta olduğu Boeing 777-300ER tipi uçağa nispeten 150 adet daha fazla kapasite anlamına geliyor.

Emirates Çok Uzun Zamandır A380’le Gelmek İstiyordu

Emirates aslında daha Atatürk Havalimanı yolcu uçağı seferlerine açıkken dahi İstanbul’a A380’le sefer yapmak istiyordu.

Atatürk Havalimanı’nın alt yapısının A380 için müsait olmadığı ileri sürülerek, bu talep reddediliyordu.

Emirates buna karşılık, belli şartlar dahilinde A380 operasyonunun yapılabileceğini iddia ediyordu.

Lâkin işin arka planında aslında THY’nin itirazı yatıyordu.

Zaten işin böyle olduğu, yeni havalimanı açılınca iyice ortaya çıkmıştı.

Nisan 2019’da tam olarak hizmete girmesine karşın, Emirates’in İGA’ya da A380’le sefer yapmasına şimdiye kadar izin verilmemişti.

Diplomatik Gerilim

Türkiye, gayrı resmi bir biçimde, BAE’nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardındaki ülkelerden bir tanesi olduğunu öne sürüyordu.

İlişkiler bu yüzden son beş yıldır bir hayli gergin bir durumdaydı.

Bundan dış ticaret de zarar görmüş; iki ülke arasında 2017 yılında 15 milyar USD mertebesinde olan dış ticaret hacmi geçen yıl 9 milyar USD’ye kadar gerilemişti. Turist sayısı da hızla azalmıştı.

Bu gerginlik, geçen yıl doruk noktasına ulaşmış ve kaçınılmaz bir biçimde sivil havacılık sektörünü de etkilemişti.

Covid-19 salgını sebebiyle karşılıklı olarak durdurulan uçuşlar, tahliye statüsündeki yolcu taşımaları ve hava kargo seferleri dışında aylar boyunca yeniden başlatılamamıştı.

İş öyle bir seviyeye ulaşmıştı ki Türkiye hava sahasının, BAE tescilli yolcu uçaklarına tamamen kapatılması gibi bir hayli sert bir yaptırım dahi masaya konmuştu.

Ama her ne olduysa, bundan bir ay kadar önce basına yansıyan haberlerle, Ankara ile Abu Dabi arasındaki buzların eridiği anlaşıldı.

Geçtiğimiz ağustos ayında, BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Tahnun bin Zayid Al Nahyan, Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi.

Bunun ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed Al Nahyan bir telefon görüşmesi yaptı.

İkili temasların hemen ardından da ticarî konulardaki gelişmeler basına yansıdı.

Önce, daha önce de gündeme gelen, MNG Kargo’nun Dubai merkezli Aramex adlı bir şirkete satılacağı haberleri duyuldu.

Daha sonra da Emirates’in A380’li İstanbul seferleri açıklandı.

Bakalım sırada daha neler var?


Posted

in