Richard Branson, Virgin Galactic ile Uzaya Çıktı

Sir Richard Branson, tamamen dolu bir Virgin Galactic aracıyla uzaya çıkarak tarihe geçti.

Bugün (11 Temmuz 2021) yapılan deneme uçuşu (Virgin Galactic Unity 22), VSS Unity adlı araçla gerçekleştirildi.

Pilotlar David Mackay ve Michael Masucci yönetimindeki VSS Unity, ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport America adlı uzaylimanından VMS Eve adlı ana gemiye bağlı olarak Türkiye saatiyle 18:04’de (15:04 UTC) kalktı.

Araçta Richard Branson’ın yanı sıra Sirisha Bandla, Colin Bennett ve Beth Moses, yolcu olarak seyahat etti.

VSS Unity, yerden yaklaşık 14 km yükseklikte (45.000 feet) VMS Eve’den ayrılmasının ardından, 60 saniye boyunca kendi roketiyle hızlanarak, ses hızının üç katı (Mach 3) bir sürate ulaştı.

Kısa sürede aracın deniz seviyesinden yüksekliği 86 kilometreye (53,5 mil, 282.000 feet) ulaştı.

“Uzaya çıkıldı” denebilmesi için erişilmesi hedeflenen yükseklik 80 kilometreydi.

(Başka bir yoruma göreyse uzay, 100 km yükseklikten sonra başlıyor)

VSS Unity, uçuşun zirve noktasında kısa bir süre kaldıktan sonra dünyaya dönüşüne başladı ve toplam 36 dakikalık bir seyahatin ardından saat 18:40’ta (15:40 UTC) Spaceport America’nın pistine teker koydu.

Hayatı “ilklerle” dolu olan Richard Branson böylece 71. yaş gününe bir hafta kala bir kez daha tarihe geçti.

Sırada Blue Origin Var

Richard Branson ve Virgin Galactic’in ardından, uzaya ticarî seyahat konusunda sırada Amazon.com’un sahibi Jeff Bezos ve Blue Origin var.

Jeff Bezos’un kardeşi Mark Bezos’la birlikte çıkacakları yolculuk, 20 Temmuz’da.

New Shepard adı verilen roketle gerçekleştirilecek bu tarihî seyahatlerinde Bezos kardeşlere, Wally Funk ve adı açıklanmayan bir de milyoner yolcu daha eşlik edecek.

Blue Origin’in geçtiğimiz günlerde Twitter’dan bir açıklama yaparak, Virgin Galactic’in yaptığı uçuşların aslında uzay sınırını geçmediğini iddia etmişti.

ABD merkezli resmi kurumlar uzayın sınırının yerden 80 km yükseklikle başladığını kabul ederken, dünyanın geri kalanında bu sınır Kármán Hattı olarak bilinen 100 km (62 mil) yükseklikten başlıyor.

Macar fizikçi Theodore von Kármán‘a atfen isimlendirilen bu yükseklik baz alındığı takdirde, ticarî bir şirketin yaptığı uçuşla uzaya çıkacak ilk sivil yolcular, Jeff Bezos ve beraberindekiler olacak.


Posted

in

,