DHMİ’nin İşlettiği Havalimanlarında Kira Kolaylığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), kendi işlettiği havalimanlarındaki kira ödemelerinde bazı kolaylıklar sağlayacağını açıkladı.

Bu kapsamdaki havalimanlarındaki havayolu, yer hizmet kuruluşları ve ticari hacim işleten kiracılar için, 2020 yılı içerisinde düzenlenen ve vadesi, Covid-19 salgını sebebiyle 31 Ocak 2021 tarihine ötelenen kira bedeli faturaları tamamen iptal edildi.

Buna ilave olarak; aynı havalimanlarındaki kira bedellerine hiç zam yapılmayacak ve ayrıca iki yıl (2021 ve 2022) boyunca kiralar %50 indirimli bir biçimde uygulanacak.

DHMİ’nin verdiği bilgiye göre söz konusu karar, havalimanlarında havacılık sektöründe faaliyet gösteren havayolu, yer hizmet kuruluşları ve ticari hacim işleten 643 kiracı tahsisli, yaklaşık 3.900 mahalli kapsayacak.

TAV Havalimanları, İGA ve Sabiha Gökçen’de Durum Ne?

DHMİ’nin bu açıklaması, ülkemizdeki havalimanlarının işletme modellerindeki farklılıklar sebebiyle kamuoyunda biraz kafa karışıklığına yol açtı.

Havalimanı işletmesinde ülkemizde temel olarak üç modelin varlığından söz edilebilir.

  1. DHMİ’nin işlettiği havalimanları
  2. Terminali özel bir şirketin, bunun dışında kalan ve PAT (pist, apron ve taksi yolları) sahası olarak tanımlanan bölümleri DHMİ’nin işlettiği havalimanları
  3. Tamamen özel bir şirketin işlettiği havalimanları

Birinci şıkka örnek olarak, havalimanının tamamen DHMİ tarafından işletildiği Trabzon, Adana, Kastamonu gibi noktaları verebiliriz.

İkinci şıkka örnek olarak, TAV’ın faaliyette bulunduğu Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes gibi havalimanlarını gösterebiliriz.

Üçüncü şıkta ise İstanbul (İGA), Gazipaşa Alanya (TAV), Kütahya Zafer (IC İÇTAŞ) gibi havalimanları yer alıyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta içinde DHMİ bir kolaylık sağlamış ve TAV’ın işlettiği havalimanlarının kiralarının ödemesini iki yıl ertelerken, söz konusu havalimanlarının işletme hakkı sürelerini de iki yıl uzatmıştı.

Öte yandan, üçüncü şıkta belirttiğimiz statüdeki havalimanlarına ilişkin olarak ne DHMİ’den bir açıklama yapıldı ne de İGA ve IC İÇTAŞ’tan.

Biz sadece TAV’ın açıklamasına bakarak, benzer bir kolaylığın aynı statüdeki havalimanları için de geçerli olabileceğini tahmin ediyoruz.

Yani İGA ve IC İÇTAŞ için de kira ödemesinde iki yıllık bir erteleme ve işletim hakkı süresinde iki yıllık bir uzatma sağlanmış olabilir.

Son olarak bunlardan tamamen farklı bir statüdeki İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na (SAW) da değinmemiz gerekiyor.

SAW sahibi, ülkemizdeki diğer sivil havalimanlarından farklı olarak, Savunma Sanayi Başkanlığı.

Havalimanının terminali, Malaysia Airports Holdings bünyesindeki İSG, hava tarafı ise HEAŞ tarafından işletiliyor.

Yani bu havalimanına sağlanması muhtemel kolaylıklar, DHMİ’nin uhdesinde bulunmuyor ve bu konuda henüz bir açıklama yapılmış değil.


Posted

in

,