İleri Rezervasyonlardaki Zayıflık Sürüyor

Havayolu şirketlerinin yöneticilerinin geleceğe yönelik olarak en yakından takip ettikleri verilerin başında, ileri rezervasyonlar gelir.

Bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslanan rezervasyon sayıları, sonraki ayların nasıl geçeceği açısından çok önemli bir göstergedir.

IATA tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir sunumdaki ileri rezervasyon verisi, sektör açısından hiç de olumlu bir görünüm arz etmiyor.

Grafikteki mavi çizgi, yapılan rezervasyonları; kırmızı çizgi ise aynı verinin yedi günlük hareketli ortalamasını gösteriyor.

Buna göre; Aralık ayında görülmeye başlanan yeni varyant virüsle birlikte uygulamaya konan uçuş yasakları ve kısıtlamaları, rezervasyon sayılarını ciddi bir biçimde etkilemiş.

2020 sonunda bir ara -%60 seviyesine kadar yükselen rezervasyon sayıları, Ocak ayında yeniden düşüşe geçerek -%70 civarına kadar gerilemiş.

IATA’nın çalışmasında sonraki aylar bulunmuyor.

Bununla birlikte, sektörden gelen haberler, ileri rezervasyonlardaki zayıflığın devam ettiği yönünde.

Özellikle son günlerde uçuş durdurma konusunda bir çok ülkeden gelen yeni haberler, yolcuların aklını iyice karıştırmış durumda.

Sık sık değişen kurallar ve uygulamalar, doğal olarak yolcuların ileri dönük plan yapmaktan imtina etmesine yol açıyor.

Not: Önümüzdeki bir kaç yıl boyunca havayolları, ileri rezervasyon verilerini incelerken, artık sadece bir önceki yılla değil, kriz öncesindeki son normal yıl olan 2019’la da karşılaştırma yapacaklardır.


Posted

in

,