Ho Chi Minh Kenti’ne Yeni Havalimanı

Vietnam’ın önemli şehirlerinden Ho Chi Minh Kenti’ne hizmet vermek üzere inşa edilecek yeni havalimanı için çalışmalar hızlandı.

Kentin 40 km kadar doğusunda bulunacak yeni havalimanı, adını, yapıldığı semt olan Long Thanh’tan almış.

Vietnam hükümetinin 4 Ocak 2021 tarihindeki kararıyla, havalimanının inşaat süreci resmen başladı.

Proje, üç aşamaya ayrılmış.

İlk aşamanın 2025 yılında bitirilmesi hedefleniyor.

Long Thanh Havalimanı – Master Plan

Bir terminal binası ve iki pistten oluşan (4.000 metre x 60 metre) ve kendi içinde üçe ayrılan bu ilk fazın yıllık yolcu kapasitesi 25 milyon olarak belirlenmiş.

İlave terminal binası ile üçüncü bir pistin yer aldığı ve 2035 yılına kadar tamamlanması planlanan ikinci aşamanın sonunda yıllık yolcu kapasitesi 50 milyona çıkacak.

Projenin devamında ise havalimanının dört piste, 100 milyon yolcu/yıl ve 5 milyon ton kargo/yıl kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor.

2014 yılı değerlerine göre 16 milyar USD’ye mâl olması beklenen yeni havalimanı projesi halihazırda Vietnam tarihinin en büyük altyapı projesi niteliğini taşıyor.

Terminal Tasarımı, Nilüfer Çiçeğinden Esinlenmiş

Terminalin, Seul merkezli Heerim Architects adlı firma tarafından hazırlanan tasarımında, Vietnam kültüründe önemli bir yeri olan nilüfer çiçeğinden esinlenilmiş.

Tasarıma baktığımızda, terminalin ana bölümünden çıkan üç iskele bloğu olduğunu görüyoruz.

Long Thanh Havalimanı

Terminalin kullanım alanı 400 bin m².

Oldukça ferah bir ortama sahip olan binanın içinde bol miktarda nilüfer havuzu ve palmiye ağacı bulunuyor.

Long Thanh Havalimanı

İlk aşamanın ardından inşa edilecek diğer üç terminal binasının da ilkinin birer kopyası olması planlanıyor.

Yeni havalimanı zaman içerisinde, mevcut Tan Son Nhat Havalimanı‘nın yerini alacak.

Projenin tüm fazlarının 2040’lı yıllarda tamamlanacağı düşünülüyor. O dönem geldiğinde yeni havalimanının yolcularının %80 oranındaki bölümünü, dış hat yolcuları oluşturacak.

Zaten proje danışmanlarının tavsiyesi, yeni havalimanında iç hat seferlerini sadece Vietnam Airlines’ın yapması; bayrak taşıyıcıyla birlikte diğer tüm havayollarının burayı dış hat seferleri için kullanması yönünde.

Long Thanh Havalimanı

Vietnam son yıllarda sivil havacılık sektöründe elde ettiği hızlı büyüme performansıyla dikkat çekiyor.

Covid-19 şokundan sonraki ilk aylarda özellikle iç hatlarda çok ciddi bir toparlanma sürecine imza atan ülke, 2020 yılının Temmuz ayında, 2019 yılının aynı dönemine göre neredeyse %40 artış kaydederek, bu kriz döneminde emsalsiz bir başarıya imza atmıştı.

Hatta geçtiğimiz Kasım ayında, Vietnam’ın iki önemli şehri Hanoi ve Ho Chi Minh Kenti arasındaki koltuk kapasitesi, dünya genelinde ikinci sıraya oturmuştu.

Dolayısıyla, sivil havacılık sektörü çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor olsa da Ho Chi Minh Kenti’ndeki yeni havalimanı projesinin en azından ilk fazının sorunsuz bir biçimde tamamlanacağını tahmin ediyorum.

Sonraki fazların akıbetini ise kriz sonrası dönemin gidişatı belirleyecek.


Posted

in