Avrupa’da İşler Yine Karıştı

Avrupa’da işler yine karıştı.

Covid-19 vakalarındaki hızlı artış, bir çok ülkenin yeniden karantina kurallarını uygulamasına sebep oldu.

Son olarak dün akşam saatlerinde İngiltere, iş, eğitim ve gıda alışverişi gibi bazı temel hususlar dışında evden çıkmayı dört haftalığına yasakladı.

Bu karar ülkede zaten umut edildiği kadar toparlanamamış olan sivil havacılık sektörünü bir kez daha vurdu.

Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya gibi ülkelerde de durum benzer.

Hâl böyle olunca, önümüzdeki Nisan – Mayıs aylarına kadar olan dönemde havacılıkla ilgili beklentiler iyice kötümserleşti.

Gelin şimdi, Şubat ayından bu yana Avrupa’daki uçuş sayılarının gelişimine bir bakalım.

Avrupa’daki uçuş sayılarındaki değişim (Şubat-Ekim 2020)

Eurocontrol verilerine göre hazırlanan grafik, 22 Şubat – 25 Ekim dönemini kapsıyor.

Grafiğin X ekseninde günler, Y ekseninde ise 7 günlük ortalamalar şeklinde geçen senenin aynı gününe göre uçuş sayısındaki değişim oranı bulunuyor.

Buna göre;

  • kargo uçağı uçuşları, Nisandaki düşüşün dışında hemen hemen geçen seneki seviyesini korumuş. Grafikteki son veriye göre kargo uçuşu sayısı, geçen senenin %4 oranında üzerinde.
  • Covid-19’dan nispeten daha az etkilenen gruplardan bir diğeri, özel jet uçuşları. Salgının ilk haftalarında bundan ciddi bir biçimde etkilenen özel jet uçuşları daha sonra hızla toparlanarak, Ağustosta geçen yılki seviyesine ulaşmış. Sonbaharla birlikte biraz düşerek, -%19 seviyesine gerilemiş.
  • Charter uçuşları ise hem düşüş hem de toparlanma açısından daha yatay bir seyir izlemiş. Salgın sonrası dönemin büyük bir bölümünü %60 kadar düşüşle geçiren charter uçuşları, ilginç bir biçimde iki üç aydır olumlu yönde ilerliyor. 25 Ekim itibarıyla Avrupa’daki charter uçuşları, geçen yılın %35 gerisinde.
  • Son olarak grafiğin en altında, düşük maliyetli taşıyıcılar (Ryanair, easyJet gibi) ve network taşıyıcılar (THY, Lufthansa gibi) yer alıyor. Nisan – Mayıs aylarında Avrupa’daki düşük maliyetli taşıyıcılar uçuşlarını tamamen durdururken, network taşıyıcılar çok az bir sayıyla da olsa uçuşlara devam etmişti. Yaz aylarında düşük maliyetli taşıyıcıların küçük bir farkla öne geçtiği görülüyor. 25 Ekim itibarıyla ise durum hiç de hoş görünmüyor. Bu iki iş modeli grubunda da uçuş sayısı, geçen yılın aynı gününe göre %60’dan fazla azalmış.

Avrupa’da art arda devreye giren karantina uygulamalarıyla birlikte, kargo dışındaki uçuş sayılarının daha da düşmesi sürpriz olmayacaktır.

Salgının ilk günlerinden bu yana sık sık belirttiğim üzere, Covid-19’a bir ilaç ve/veya aşıyla kesin bir çözüm bulunmadıkça, havacılık sektörü üzerindeki kara bulutların dağılması da pek mümkün görünmüyor.


Posted

in