Airbus A380_Malaysia Airlines

Malaysia Airlines, Uçak Kiralama Firmalarıyla Anlaşamadı

İçine düştüğü mâlî sıkıntılardan bir türlü kurtulamayan Malaysia Airlines, uçak kiralama firmalarıyla anlaşma sağlayamadı.

Malaysia Airlines’ın hazırladığı ve ciddi oranda indirimlerin talep edildiği yeniden yapılanma planı, bir grup uçak kiralama firması tarafından reddedildi.

Malaysia Airlines’ın uçaklarının ve motorlarının yaklaşık %70’ini kiralayan söz konusu firmalar, kendilerine teklif edilen planı uygunsuz ve kusurlu şeklinde niteledi.

Airbus A380_Malaysia Airlines
Malaysia Airlines – Airbus A380

Bu gelişmeyle birlikte Malezyalı bayrak taşıyıcının geleceği, son derece kritik bir noktaya ulaşmış oldu.

Zira Malezya Varlık Fonu Khazanah, uçak kiralama firmalarının, yeniden yapılanma planını kabul etmemeleri halinde, Malaysia Airlines’a verdikleri finansal desteği keseceklerini belirtmişti.

Malaysia Airlines, Kasım ayından sonra uçak kiralarını ödeyemeyeceğini ilgili firmalara bildirmişti.

Tarafların anlaşamamasının ardından, havayolunun iflas sürecinin başlaması ve B Planının devreye sokulması gündeme gelecek.

B Planına göre, halihazırda Malaysia Airlines’ın bir alt şirketi olan Firefly, Khazanah tarafından desteklenmeye başlanacak.

Firefly, Kuala Lumpur Havalimanı merkezli olmak üzere iç hat pazarına odaklı olmak üzere yeniden konumlandırılacak.

Şu an sadece 12 adet pervaneli ATR 72-500 tipi uçakları bulunan Firefly öncelikle dar gövdeli jet yolcu uçaklarını filosuna katacak.

Daha sonra geniş gövdeli uçakların alınması ve dış hat uçuşlarına başlanması planlanacak.

Hatırlanacağı üzere, 2014 yılında bir kaç ay arayla yaşanan MH370 ve MH17 trajedilerinden bir türlü kurtulamayan Malaysia Airlines, maliyeti 1,5 milyar USD’yi bulan bir devletleştirme operasyonuyla Malezya Varlık Fonu Khazanah bünyesine katılmıştı.

Ancak yeniden yapılanma süreci bir türlü istenen başarıya ulaşamamış; başta Air France-KLM olmak üzere bir çok şirketle ortaklık görüşmeleri yapılırken Covid-19 salgını patlak verince işler tamamen sarpa sarmıştı.


Posted

in