JetBlue, Londra Seferlerinin Hazırlıklarına Devam Ediyor

New York merkezli havayolu şirketi JetBlue, Londra seferlerine hazırlanmaya devam ediyor.

Hatırlanacağı üzere JetBlue, 2021 yılında ABD’nin doğu kıyısından Londra’ya uçmaya başlayacağını duyurmuştu.

Şirketin iki önemli hub noktası, New York ve Boston, Londra seferlerinin çıkış noktası olacak.

JetBlue yönetimi, gelecek yılın sonlarına doğru başlatılacak uçuşların, Covid-19 krizinin sona ereceği bir döneme denk gelmesini ve yeniden toparlanacak transatlantik pazarında ciddi bir başarıya ulaşmasını bekliyor.

Tabii bu aşamada, Londra’da sefer yapılacak havalimanının hangisi olacağı da tartışılmaya devam ediliyor.

Heathrow Havalimanı’ndaki slot sıkıntısı sebebiyle JetBlue daha önceleri rotasını Gatwick’e çevirmişti.

Ancak süregiden kriz sayesinde Heathrow’da slot bulmanın mümkün olabileceği ve seferlerin buraya yapılacağı iddia ediliyor.

Daha şimdiden New York ve Boston ile Londra Heathrow arasındaki uçuşlar için slot tahsisinin yapıldığı belirtiliyor.

Dünyanın en fazla gelir getiren hatlarının bulunduğu bu önemli pazarda başta Virgin Atlantic olmak üzere American Airlines, British Airways ve Delta Air Lines’ın krizden son derece olumsuz etkilenmeleri, beşinci bir oyuncunun buraya girmesini mümkün kılacak gibi görünüyor.

Bir başka deyişle, Covid-19 krizi, JetBlue’nun Londra seferlerini başlatma sürecine dolaylı bir biçimde fayda sağlıyor.

Londra Hattında, A321LR Tipi Uçaklar Kullanılacak

JetBlue, bu çok özel hattındaki uçuşlarda, A321neo ailesinin daha uzun menzilli versiyonu olan A321LR tipi uçakları kullanacak.

Menzili 7.400 km’ye kadar çıkabilen bu uçakla sayesinde, ABD’nin doğu kıyılarından Avrupa’ya direkt sefer yapmak mümkün.

Toplam 85 adet A321neo siparişi bulunan JetBlue, bunların 13 tanesini A321LR versiyonunda teslim alacak.

Yeni A321’lerde, Mint adlı Business Class yer alacak ve bu kârlı pazarın premium yolcularına hitap edecek.

2014 yılının ortalarında ABD iç hatlarında hizmete giren Mint, özellikle New York – Los Angeles gibi kıyıdan kıyıya yapılan uçuşlarda pazarı sallamıştı.

JetBlue’nun bu hamlesinin, Delta Air Lines, American Airlines ve United Airlines ile bunların müttefikleri Air France/KLM, British Airways ve Lufthansa’yı rahatsız ettiği aşikâr.

Buna karşılık olarak Delta ve Virgin Atlantic, 2020 yılında Boston ve New York’tan Londra Gatwick Havalimanı’na yeni seferler başlatacaklarını duyurmuşlar, ancak Covid-19 salgınının patlaması sebebiyle bu planlarından vazgeçmek zorunda kalmışlardı.

Öte yandan, nispeten düşük bir ihtimal olsa da JetBlue’nun filosuna yeni katacağı Airbus A220 tipi uçaklarla, Londra kent merkezinde bulunan City Havalimanı’na uçmasının da yapılan değerlendirmeler arasında olduğu belirtiliyor.

Bu yönde alınacak bir karar, yeni uçuşların tam manasıyla bir “Business Yolcu” hattı niteliğine bürünmesini sağlayabilir.

Salgın hastalığın devam etmesi durumunda, bu tarz bir uçuş yolculardan talep görebilir. Ancak British Airways’in, Airbus A318 tipi uçaklarla London City – Shannon – New York JFK – London City şeklinde icra ettiği “all-business” uçuşlarını geçen Mart ayında tamamen iptal ettiğini unutmayalım.

Bakalım çok zor bir dönemden geçen Norwegian ve 2019’un Mart ayında iflas eden Wow Air’in tam olarak yapamadığını JetBlue yapacak ve dünyanın en kârlı ve en yoğun pazarı niteliğindeki transatlantikteki mevcut hegemonik yapıyı kırabilecek mi?


Posted

in