Havacılık Sektörünün Geleceği Hakkında Dört Farklı Senaryo

Sivil havacılık sektörünün geleceğine ilişkin tahminler yapılmaya devam ediliyor.

Tahmin yapanların arasına, dünyaca ünlü danışmanlık firması Accenture da katıldı.

Accenture tarafından hazırlanan çalışmada, 2023 sonuna kadar olan dönemde sektördeki muhtemel yolcu sayısı ele alındı.

Yolcu sayısının hesaplanmasında, dört farklı senaryo öngörüldü:

  1. Olağanüstü toparlanma
  2. Birlikte varoluş
  3. Pazarda kargaşa
  4. En karanlık günler

Birinci senaryoya göre; 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren sektör hızla toparlanacak. 2022 yılında, kriz öncesindeki yolcu sayısına ulaşılacak.

İkinci senaryoya göre; toparlanma zamana yayılacak. 2023 yılında bile yolcu sayısı, kriz öncesine göre %18 oranında daha düşük olacak.

Üçüncü senaryoya göre; sektördeki toparlanma bir hayli yavaş bir tempoyla seyredecek. 2021’deki yolcu sayısı, 2020’nin bile gerisinde kalacak. 2023 yılında, kriz öncesindeki yolcu sayısının ancak yarısına ulaşılacak.

Dördüncü ve son senaryoya göre; önümüzdeki üç sene boyunca sektörün üzerinde kara bulutlar dolaşacak. Yolcu sayısı, düştüğü yerde kalacak ve kriz öncesine göre %80 civarında bir oranda daha az olacak.

Aşı ve/veya ilaç konusunda “gerçekten” faydalı bir sonuç elde edilmesi halinde, yolcu sayısının birinci senaryonun da ötesinde bir hızla artacağını düşünüyorum.

Fakat önümüzdeki bahar aylarına kadar bunun gerçekleşmemesi durumunda, sivil havacılık sektöründeki toparlanma sürecinin zamana yayılması kaçınılmaz gibi görünüyor.


Posted

in