Cathay Pacific, Filosunun Yarısını Uzun Süreli Park Edecek

Covid-19 salgını başladığında, bundan olumsuz yönde etkilenen ilk havayolu şirketlerinden bir tanesi Cathay Pacific’ti.

Hong Kong merkezli Cathay Pacific, hastalığın yayılmasıyla birlikte uçaklarının çok büyük orandaki bir bölümünü yere çekmek zorunda kalmıştı.

Şirket bununla birlikte, kargo taşımaya devam etmiş ve bu dönemde yolcu uçaklarını sadece kargo taşımak amacıyla kullanan ilk havayollarından bir tanesi olarak dikkat çekmişti.

Gelgelelim aradan geçen 7-8 aylık sürede salgının bir türlü dünya gündeminden çıkmaması, havayollarının da toparlanmasını imkânsız hale getirdi.

Cathay Pacific, Haziran ayında geçen senenin sadece yüzde biri oranında yolcu taşıdı.

Ağustos ve Eylül aylarında normal tarifenin ancak yüzde sekizi kadar sefer yapılabildi.

Toparlanma son derece sınırlı bir seviyede kalınca Cathay Pacific, kış dönemine yönelik uçak planlamasını gözden geçirdi.

Daha önce sezon boyunca filonun üçte birinin park edilmesi düşünülürken, geçtiğimiz günlerde bu oran yüzde elliye yükseltildi.

Bu hesaba, Cathay Pacific’in alt şirketi Cathay Dragon da dahil.

180 adetlik yolcu uçağı filosunun bir bölümü zaten çoktandır, Avustralya’nın kuzeyindeki Alice Springs adlı kentin yakınlarındaki çöllük bölgede park halinde tutuluyor.

Görünen o ki daha bir çok Cathay uçağı, çölde bekleyen arkadaşlarının yanına, uzunca bir tatile gidecek.

Bu gidişe bir son vermek isteyen Hong Kong hükümeti, 11 farklı ülkeyle özel seyahat koridorları oluşturmak için müzakerelerde bulunuyor.

Ancak tüm dünyanın diken üstünde olduğu Covid-19 hastalığının tedavisine yönelik net bir gelişme olmadıkça, bu gibi çabaların etkisinin zayıf kalacağı belirtiliyor.


Posted

in

,