Cathay Pacific - Boeing 747F

Hava Kargo Fiyatları Fırladı

Havayolu ile sevk edilen kargonun yarıdan biraz fazlası, yolcu uçakları ile taşınıyor.

Coronavirus kaynaklı salgın sebebiyle dünya genelinde binlerce yolcu uçağının yere çekilmesi yüzünden, hava kargo taşıma kapasitesinde büyük bir düşüş meydana geldi.

Özellikle Çin’in büyük bir bölümünde hayatın yavaş yavaş da olsa normale dönmeye ve fabrikalardaki üretimin yeniden başlaması, hava kargo arzındaki düşüşün daha fazla hissedilmesine sebep oldu.

Hava Kargo Taşıma – Kargo Uçağı vs. Yolcu Uçağı

Bu durum, hava kargo fiyatlarının fırlamasına yol açtı.

Sektör içerisinden alınan bilgilere göre bazı ürün kalemlerinde hava kargo fiyatları son günlerde normalin üç katına çıktı.

Genel ortalamalara bakıldığında ise Çin – Amerika pazarında %27, Güneydoğu Asya içerisinde %22 fiyat artışı olduğu görülüyor.

Cathay Pacific, ANA, Korean gibi havayolu firmalarının, bu işten kazançlı çıktığı ve son haftalarda uğradıkları muazzam zarara karşı küçük de olsa teselli buldukları belirtiliyor.

Boş Yolcu Uçakları, Kargo Taşıyor

İş öyle bir noktaya geldi ki, bazı havayolları, yolcu uçaklarını sadece kargo taşımak için kullanıyor.

Cathay Pacific ve Korean bunu geçtiğimiz günlerde yapmaya başladı.

Mesela Cathay Pacific, bir alt firması olan Cathay Dragon’un filosundaki Airbus A330 tipi yolcu uçaklarıyla, Hong Kong – Şanghay hattında kargo taşıyor.

Cathay Pacific, boş yolcu uçaklarıyla kargo taşıyor.

Şirket benzer şekilde, Hong Kong ile bazı Japonya noktaları arasında da yolcu uçaklarını sadece kargo amaçlı kullanmayı planlıyor.

Şubat ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Cathay Pacific’in yolcu sayısı neredeyse %70 oranında azalırken, taşıdığı kargo miktarındaki kayıp sadece %10 mertebesinde kaldı.

Öte yandan, Avustralyalı Qantas’ın da benzer bir çözüme başvurabileceği ve bazı hatlarda uçaklarını yolcusuz uçurma pahasına kargo taşıması yapacağı söyleniyor.

Daha şimdiden rahatlıkla söyleyebiliriz ki, 2020 yılı havacılık sektörü açısından kolay kolay unutulmayacak bir biçimde tarihe geçmiş durumda.

Önümüzdeki günlerde bakalım daha nelerle karşılaşacak, neler göreceğiz?


Posted

in

,