Boeing 737 MAX’ı Bu Kez Kanada Test Edecek

Boeing 737 MAX tipi uçaklar, yeniden sertifikalandırma süreci çerçevesinde bu kez Kanada tarafından test edilecek.

Söz konusu deneme uçuşları, Kanada’nın ulaştırmadan sorumlu devlet kurumu Transport Canada gözetiminde gerçekleştirilecek.

24 Ağustos haftası yapılacak uçuşlar sonucunda 737 MAX böylece, ABD resmî kurumları dışında ilk kez test edilmiş olacak.

Bununla birlikte denemeler, ABD’nin Washington eyaletindeki Boeing tesislerinde ve Amerikan Federal Havacılık Dairesi’yle (FAA) eşgüdüm içerisinde icra edilecek.

Kanadalı iki taşıyıcı, Air Canada ve WestJet, testleri yakından ve merakla takip edecek.

Zira Air Canada’nın filosunda 24, sipariş listesinde ise 26 adet Boeing 737 MAX bulunuyor. WestJet için bu sayılar sırasıyla 13 ve 43.

Sıra Avrupa’da

Kanada’nın ardından sıra Avrupa Birliği’ne (AB) gelecek.

AB Havacılık Emniyeti Kurumu (EASA), kendi testlerini yapacak.

EASA’nın denemelerde üzerinde duracağı bazı konu başlıklarının, FAA ve Transport Canada’dan farklı olabileceği belirtiliyor.

Denemeler Haziranda Başladı

Oldukça uzun bir hazırlık döneminin ardından geçtiğimiz Haziran ayının sonunda 737 MAX denemeleri başlamıştı.

29 Haziran 2020 tarihinde, 737 MAX 7 tipi bir uçak, Boeing’in Seattle’daki tesislerinden (BFI) yerel saatle 09:54’te kalkış yaparak bir deneme uçuşu gerçekleştirmişti.

FAA, 737 MAX konusunda her ülkenin kendisinin karar vereceğini özellikle vurguluyor.

Bu yüzden, uçağın ABD’de seferleri resmen yeniden başlasa bile, dünyanın diğer taraflarında yerde beklemeye devam edebileceği belirtiliyor.

Şu ana kadar havayollarına teslim edilen yaklaşık 400 adet MAX’ın yanı sıra, 400 kadar da yeni üretilmiş uçak Boeing’in tesislerinde yerde bulunuyor.

2019 yılında bu uçakların bir an önce yeniden uçmasını dört gözle bekleyen havayolları, yaşanmakta olan Covid-19 krizi sebebiyle, bu taleplerini artık pek yüksek sesle dile getirmiyor.


Posted

in