Çin - ABD

ABD – Çin Arasındaki Uçuşlar Artırılıyor

ABD ile Çin arasındaki uçuş sayısının artırılmasına karar verildi.

Halihazırda her bir ülkenin havayollarına tahsis edilmiş olan haftalık dört uçuş hakkı, sekize çıkarılacak.

Böylece dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki tarifeli yolcu uçağı seferleri, haftalık 16 adede yükseltilecek.

ABD tarafında United Airlines, 4 Eylül’den itibaren San Francisco – Şanghay arasında haftada dört kez uçmaya başlayacak.

Benzer şekilde Delta Air Lines da Seattle ve Detroit’ten Şanghay’a haftada birer kez yaptığı uçuşlarını ikiye çıkartacak.

Çin tarafında ise Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines ve  Xiamen Airlines’ın, ABD’ye uçuş hakları bulunuyor.

Covid-19 krizi öncesindeki normal dönemde, ABD ile Çin arasındaki sivil hava ulaştırma anlaşması haftada 100’den fazla sefere izin veriyordu.

Coronavirus Salgını Her Şeyi Karıştırdı

Ancak salgın hastalığın yayılmasıyla birlikte taraflar arasındaki siyasî ve ekonomik gerginliğin iyice artması, sivil uçuşları da olumsuz yönde etkilemişti.

Şubat ayında Amerikalı taşıyıcılar Çin’e yapılan yolcu uçağı seferlerini tamamen durdururken, Çinli taşıyıcılar az sayıyla da olsa ABD uçuşlarına devam etmişti.

Çin Sivil Havacılık İdaresi CAAC ise Mart ayında aldığı bir kararla, 12 Mart 2020 tarihi itibarıyla Çin’e sefer yapan havayollarına, sadece bir noktaya ve haftada bir defa olmak üzere yolcu uçağı seferi yapma izni verileceğini duyurmuştu.

Bunun üzerine ABD, Çin hükümetini, Amerikalı havayollarının Çin seferlerini yeniden başlatmalarına engel olmakla suçlamıştı.

Delta Air Lines ve United Airlines’ın Haziran ayında bu ülkeye olan uçuşlarına yeniden başlamak istedikleri ancak Çinli yetkililerin buna izin vermediği belirtiliyordu.

ABD, Çinli Havayollarını Yasaklamıştı

Çin hükümetinin yumuşamaması üzerine devreye ABD Ulaştırma Bakanlığı girmişti.

Bakanlık, 3 Haziran günü aldığı bir kararla, 16 Haziran 2020 tarihinden itibaren Çinli havayolu şirketlerinin ABD’ye uçmalarını yasaklamıştı.

Çin’den ABD’ye sefer yapmakta olan Air China, China Eastern Airlines, China Southern Airlines ve Xiamen Airlines’ın yanı sıra, bu ülkeye olan uçuşlarını yeniden başlatmayı planlayan Sichuan Airlines (12 Haziran) ve Hainan Airlines (1 Temmuz) da bu karardan etkilenmişti.

Çinli havayollarının ABD seferleri şu şekildeydi:

  • Air China: Pekin – Los Angeles (LAX)
  • China Eastern: Şanghay – New York John F. Kennedy (JFK)
  • China Southern: Guangzhou (CAN) – Los Angeles (LAX)
  • Xiamen Airlines: Xiamen (XMN) – Los Angeles (LAX)

Son Anda Mutabakat Sağlanmıştı

Neticede taraflar, söz konusu yasağın başlayacağı tarihten bir gün önce anlaşarak, Çinli ve ABD’li taşıyıcıların haftalık dörder uçuş yapmasına karar vermişlerdi.


Posted

in

Tags: