Hindistan, Fransa ve ABD ile Tarifeli Uçuşlara İzin Verdi

Uzun bir süredir tarifeli dış hat seferlerini durdurmuş olan Hindistan, Fransa ve ABD ile uçuşların yeniden başlamasına izin verdi.

Uçuşlar 18 Temmuz’dan itibaren yapılacak.

Air France, ay sonuna kadar Paris ile Delhi, Mumbai ve Bengaluru arasında toplam 28 sefer düzenlemeyi planlıyor.

United Airlines ise aynı süre zarfında 18 uçuş yapacak. United, Newark (New York) ile Delhi arasında her gün, San Francisco’dan Delhi’ye haftada üç kez uçacak.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı, ABD ve Fransa’nın yanı sıra Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne de aynı iznin verileceğini duyurdu.

Bakanlık ayrıca, diğer bazı ülkelerle de görüşmelerinin devam ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Dubai (BAE) merkezli Emirates’in uzunca bir süredir Hindistan’a “tahliye” seferleri yapmakta olduğunu da hemen hatırlatalım.

Tarifeli sefer kapsamında değerlendirilmemekle birlikte, söz konusu seferlerde binlerce yolcu taşındığını unutmamak gerekiyor.

Emirates en son olarak, 12-26 Temmuz günleri arasında Dubai ile Bengaluru, Delhi, Mumbai, Kochi ve Thiruvananthapuram kentleri arasında toplam 150 sefer icra etme hakkını elde etmişti.

ABD – Hindistan Gerginliği

Hindistan’ın tarifeli dış hat seferlerine izin vermesi aslında biraz da ABD’nin baskısı sonucunda oldu.

Hatırlanacağı üzere ABD geçen ay Hindistan’ı, Coronavirus salgını sebebiyle durdurulan uluslararası uçuşların yeniden başlatılması konusunda haksızlık yapmakla itham etmişti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Delta Air Lines’ın Hindistan seferlerini yeniden başlatma talebine cevap verilmemişti.

Gerginliğin temelinde ise Hindistanlı taşıyıcı Air India’nın, kendi devletinin koymuş olduğu yasağın arkasından dolaşması yatıyordu.

Zira Coronavirus salgını sonrasında tüm dış hat seferlerini durduran Hindistan, “tahliye” seferlerine ise izin vermişti.

Bu çerçevede 10 Haziran – 3 Temmuz tarihleri arasında ABD’ye toplam 59 uçuş planlayan Air India, böylece normal tarifesinin %53’üne ulaşmıştı.

Yani Air India bir bakıma 7 Mayıs 2020 tarihinden bu yana, tahliye uçuşu adı altında, ABD’ye adeta tarifeli seferlerini icra etmeye devam ediyordu.

Bu duruma engel olmak isteyen ABD makamları, 22 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Air India’nın yapacağı her uçuş için bir ay önceden izin istemesi şartını getirmişti.

ABD’nin bu kararı bir bakıma, Air India’nın uçularının büyük ihtimalle engelleneceği anlamına geliyordu.

Neticede Hindistan, ABD’nin baskısına daha fazla dayanamayarak, tarifeli seferlere izin vermiş oldu.