American ile JetBlue Arasında Sürpriz İş Birliği

American Airlines ile JetBlue, sürpriz bir iş birliği anlaşmasına imza attı.

ABD’nin özellikle kuzey doğu bölgesine odaklanan iş birliği çerçevesinde, hem iç hem de dış hatlarda yolculara bir çok yeni imkân sunulması hedefleniyor.

New York ve Boston havalimanlarının merkezde olduğu anlaşma ile American ve JetBlue arasında çok sayıda uçuş, codeshare kapsamına alınacak.

Mevcut hatlarda uçuş sıklığı artırılırken, yeni hatlar da hizmete sokulacak.

Mesela American Airlines, New York JFK Havalimanı’ndan Tel Aviv ve Atina’ya yeni seferler başlatacak. Kapalı durumdaki Rio De Janeiro (GIG) hattı da 2021 kış tarifesi döneminde yeniden açılacak.

JetBlue ise özellikle American’ın dış hat seferlerini daha iyi bir biçimde besleyebilmek amacıyla New York’taki JFK, LaGuardia (LGA) ve Newark (EWR) havalimanlarındaki uçuş sayısını artıracak.

Yolcular, elde edecekleri kolay ve daha çeşitli uçuş bağlantılarının yanı sıra, her iki şirketin sadakat programlarının uyumlu hale getirilmesinden de faydalanacak.

Yukarıda değindiğim codeshare uygulaması, American yolcularına halihazırda JetBlue tarafından işletilen 130 hatta erişim sağlayacak. JetBlue yolcuları ise benzer şekilde American’ın 60 hattında kolaylıkla seyahat edebilecek.

Kimi hatlarda bilet fiyatlarının daha uygun bir seviyeye çekilmesi de ihtimal dahilinde olacak.

2019 yılı istatistiklerine göre American ile JetBlue’nun New York iç hat pazarındaki toplam koltuk kapasitesi payı, %31’e ulaşarak, Delta (%30) ve United’ın (%27) önüne geçecek.

Bu sayede ayrıca, her iki havayolunun, Coronavirus krizinden daha hızlı bir şekilde çıkması da amaçlanıyor.

JetBlue’nun Avrupa Seferleri Başlayacak mı?

Tabii bu noktada aklımıza JetBlue’nun uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı ABD – Avrupa uçuşları geliyor.

Hatırlanacağı üzere JetBlue, 2021 yılında ABD’nin doğu kıyısından Londra’ya uçmaya başlamayı planlıyordu.

American ile JetBlue’nun iş birliği anlaşmasında bu konuya özellikle değinildiğini görüyoruz.

Yapılan açıklamada, şirketin Avrupa uçuş planlarına ayrıca devam ettiği ve bundan vaz geçmediği belirtilmiş.

Ancak açıkçası, halen devam eden salgın hastalık şartlarında, bir de American ile böylesine kapsamlı bir anlaşma yapılmışken, JetBlue’nun Londra uçuşlarının 2021 yılında başlamasını pek mümkün bulmuyorum.