Duty-free - Çikolata

Duty-Free Dükkânları Kapanınca, Dünya Çikolataya Doydu

Dünyanın dört bir yanında Coronavirus salgını sebebiyle havalimanlarının neredeyse kapanma noktasına gelmesi, duty-free satışlarının da durmasına yol açmıştı.

Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında satışlar dibe vurmuştu.

Uçuşların seyrek bir biçimde devam ettiği havalimanlarında bile, müşteri azlığı sebebiyle duty-free dükkânları kapalı kalmıştı.

Dış hat uçuşlarının toparlanma sürecinin, iç hatlara nispeten daha yavaş seyrettiğini düşünürsek, duty-free tarafında işlerin eski seviyesine dönmesi için daha uzunca bir süre geçmesinin gerektiğini söyleyebiliriz.

Duty-Free Dükkânları Kapanınca, Dünya Çikolataya Doydu

Durum böyle olunca, özellikle havalimanlarında çok satılan bazı ürünlerin dünya genelindeki arz/talep dengesinde ciddi bozulmalar gözlemleniyor.

Bunların başında, çikolata sektörü geliyor.

Havalimanlarındaki çikolata satışlarındaki ani düşüş, yıllardan sonra ilk kez küresel çikolata arzının, talebin önüne geçmesine yol açtı.

Mesela meşhur çikolata markası Toblerone’un satışlarının üçte birinin seyahat sektörü kaynaklı olması, söz konusu markanın muazzam bir kayba uğramasına sebep oldu.

Havalimanlarındaki duty-free dükkânlarının kapanmasının yanı sıra Cruise gemileriyle yapılan gezilerin ve düğün, davet gibi etkinliklerin de uzun süredir yasak olması, yıllık cirosu 107 milyar USD olan çikolata sektöründeki arz fazlasını daha da artırdı.

Son tüketim tarihi yaklaşan ürünlerin satışının hızlandırılması için daha uygun fiyatlarla iç pazara sunulması, kimi ülkelerde çikolataların ucuzlamasını sağladı.

Sadece Çikolata Değil

Tabii salgın sürecinden olumsuz etkilenen duty-free ürünleri çikolatayla sınırlı değil.

İçki, sigara, parfüm ve hediyelik eşyada da durum çok benzer.

Salgın hastalık sebebiyle evde oturmak zorunda kalan insanların bir de online alışverişe her zamankinden daha fazla rağbet göstermesi, havalimanlarındaki duty-free işletmecilerinin işini daha da zorlaştırabilir.

Bu yüzden özellikle son 15-20 sene içerisinde hızla gelişerek büyük havalimanlarının havacılık dışı gelirleri arasında ilk sıraya oturan duty-free ve perakende satışlarının geleceği şimdilik pek parlak görünmüyor.