Duty-free Satışlarında Büyük Düşüş

Coronavirus salgını sebebiyle havalimanlarının neredeyse kapanma noktasına gelmesi, duty-free satışlarının da durmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük duty-free işletmecilerinden Dufry, Nisan ayında satışlarının %94 oranında düştüğünü açıkladı.

İsviçre merkezli Dufry yılın ilk üç aylık bölümünde ise bölgeden bölgeye farklılık göstermekle birlikte %15 ilâ %30 oranları arasında azalışla yaklaşık 1,5 milyar USD ciro kaybetti.

2020’ye Ocak ayındaki %0,8 oranında artışla başlayan şirket, Şubat ayında satışların %2,3 oranında daraldığını gördü.

Mart ayında çok sayıda havayolunun uçuşlarını durdurmasıyla birlikte düşüş oranı %56’ya ulaştı.

Nisan ayı, yukarıda da belirttiğim üzere tam manasıyla bir çöküş halini aldı.

Mayıs sonuçlarının daha da kötü olması bekleniyor.

Dufry, havacılık sektöründeki toparlanmanın hızına göre bu yıl ciro kaybının %40 ilâ %70 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Duty-free pazarında %20 oranında paya sahip Dufry’deki durumun, diğer büyük duty-free işletmecilerinde de benzer olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm dünyada salgın hastalık sebebiyle evde oturmak zorunda kalan insanların online alışverişe her zamankinden daha fazla rağbet göstermesi, havalimanlarındaki duty-free işletmecilerinin işini daha da zorlaştırabilir.

Bu yüzden özellikle son 15-20 sene içerisinde hızla gelişerek büyük havalimanlarının havacılık dışı gelirleri arasında ilk sıraya oturan duty-free ve perakende satışlarının geleceği şimdilik karanlık görünüyor.