Emirates Küçülme Kararı mı Aldı?

Orta Doğu’nun bir numaralı havayolu şirketi olan Emirates’in son derece radikal bir küçülme kararı aldığı iddia edildi.

Emirates’in, filosundaki 115 adet Airbus A380 tipi uçağın 46 tanesini emekli edeceği belirtiliyor.

Bu uçakların bir daha hiç bir zaman yolcu uçuşlarında kullanılmayacağı söyleniyor.

Filonun küçültülmesi kararına paralel olarak, kabin ve kokpit ekiplerinin de yaklaşık %30 oranındaki bölümünün işten çıkarılması planlanıyor.

İşten çıkarma planının şirketin diğer birimlerini de kaçınılmaz bir biçimde kapsayacağı hesaba katıldığında, işten çıkarılacak personel sayısının 30.000’i bulabileceğine dikkat çekiliyor.

Konuyla ilgili resmî açıklamanın önümüzdeki hafta içinde yapılması bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere Emirates, Coronavirus salgını sebebiyle uçuşların bir bir durdurulduğu Mart ayında, A380 filosunun tamamını yere çekmişti.

Şirketin efsanevî CEO’su Tim Clark, bundan iki hafta kadar önce yaptığı bir açıklamada “A380’lerin işinin bittiğini” söyleyerek, kriz sonrasında Emirates’in kriz öncesine kıyasla %20-30 oranında daha küçük bir havayolu olarak yoluna devam edeceğini duyurmuştu.

Emirates, 21 Mayıs günü itibarıyla sadece dokuz noktaya olmak üzere tarifeli yolcu uçağı seferlerine yeniden başlayacak.

Söz konusu uçuşlar sadece Boeing 777 tipi uçaklarla icra edilecek.

Gelecek yıllarda Emirates’in filosu Airbus A350 ve Boeing 787 Dreamliner tipi uçaklardan oluşacak.

Etihad – Emirates Birleşmesi

Birleşik Arap Emirlikleri dendiğinde akla ilk olarak Dubai gelse de ülkenin başkenti Abu Dabi.

Petrol gelirleri açısından zengin olan kent de Abu Dabi.

2008-09 küresel mâlî kriz döneminde Dubai ekonomik krizle boğuşurken, Abu Dabi tarafından sağlanan 10 milyar dolarlık yardım, kentin ve dolayısıyla Emirates’in kurtulmasını sağlamıştı.

O dönemde gündeme, Abu Dabi merkezli havayolu Etihad ile Emirates’in birleştirilmesi gelmiş ancak bu yönde somut bir adım atılmamıştı.

Bakalım bu kez Körfez’deki durum nasıl gelişecek? Daha salgın öncesinde ciddi manada küçülmeye başlayan Etihad ile Emirates’in yolları tek bir çatı altında birleşecek mi?


Posted

in

,

Tags: