Airbus A350_Istanbul Airshow_Abdullah Nergiz_Sep 2014

Havayolları, Uçak Üreticilerinin Telefonlarına Çıkmıyor

Havacılık sektöründe krizden en fazla etkilenen alt sektörlerin başında uçak üreticileri geliyor.

Yeni uçak teslimatlarında yılbaşından bu yana büyük düşüş yaşanıyor.

Coronavirus salgını sebebiyle uçuşların neredeyse tamamen durduğunu, dünya genelinde binlerce yolcu uçağının parka çekildiğini ve yeni uçak ihtiyacının kısa vadede tamamen ortadan kalktığını düşünürsek, bu durum son derece normal.

Havayolları, Uçak Üreticilerinin Telefonlarına Çıkmıyor

Tabii iş böyle olunca, uçak üreticileri ile havayolları arasında bir gerilim doğması da kaçınılmaz hale geliyor.

Dünyanın iki büyük uçak üreticisinden biri olan Airbus’un CEO’su Guillaume Faury tarafından yapılan bir açıklama, önümüzdeki dönemde bu gerilimin daha da artabileceğinin sinyallerini veriyor.

Guillaume Faury, üretimi tamamlanmış uçaklarını teslim almak istemeyen bazı havayolu yöneticilerinin, telefonlara çıkmadığını söylüyor.

Faury açıklamasında, “Bu durumun bir istisna olduğunu umduğunu ve her zaman için bu gibi sorunları mahkemeye taşımadan çözmeye çalıştıklarını” belirterek, bir bakıma aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmiyor.

Sektörün içinden gelen bilgilere göre Airbus, ödemesini geciktiren çok sayıda havayolu şirketine resmî bildirimde bulundu bile.

Bu aşamadan bir sonraki adımın, dava açılması olduğu söyleniyor.

İşlerde hızlı bir düzelme belirtisi görülmezse, önümüzdeki günlerde benzer bir girişimin Boeing tarafından da gelebileceği konuşuluyor.

Söz konusu ihtilafa Nasreddin Hoca tarafsızlığı ile yaklaşmamız gerekirse; “uçak üreticileri de haklı, havayolu şirketleri de!”


Posted

in

,