Mitsubishi SpaceJet’in Geleceği Tehlikede

Salgın hastalık sebebiyle muazzam bir krize giren havacılık sektörünün belki de en fazla etkilenen oyuncuları, uçak üreticileri.

Binlerce yolcu uçağının uçuştan çekilip park edildiği bu dönemde, yeni uçak siparişi vermek bir yana, bir çok havayolu şirketi üretimi bitmiş olan uçaklarını bile teslim almaktan kaçınıyor.

İşte bu yüzden, geliştirme çalışmaları devam eden yeni uçak projeleri olumsuz yönde etkileniyor.

Japon sanayi devi Mitsubishi tarafından geliştirilen bölgesel yolcu uçağı SpaceJet bunlardan bir tanesi.

Sektörde işler iyi giderken bile planlanan hedeflere ulaşılamayan SpaceJet projesinin geleceği ciddi bir biçimde tartışılıyor.

Mitsubishi, 2019 mâlî yılının sonuçlara ilişkin olarak yaptığı bir açıklamada, SpaceJet projesinin 2020 yılı bütçesini yarı yarıya düşürdüğünü duyurdu.

Proje için bu yıl ayrılan meblağ 60 milyar Yen (561 milyon USD) olacak.

Kolayca tahmin edileceği üzere buna gerekçe olarak Coronavirus salgını gösterildi.

Geçen yıl yaklaşık 2,5 milyar USD zarar eden projenin bu yıl da 1 milyar USD kaybetmesi bekleniyor.

SpaceJet

Yeni kararlar çerçevesinde ayrıca şirketin, ABD’nin Washington eyaletindeki merkezi kapatılacak ve tamamen Nagoya’daki (Japonya) merkeze odaklanılacak.

ABD pazarına girmek isteyen ve bunun için SpaceJet M90 modelini konumlandıran Mitsubishi, söz konusu modelin ABD bölgesel havayolu operasyonu için fazla büyük olduğunun açıklanmasının ardından büyük hayal kırıklığına uğramıştı.

St. Louis merkezli Trans States Airlines, 100 adetlik (50 kesin + 50 opsiyon) SpaceJet M90 siparişini iptal etmişti.

Bu yüzden M100 modeli özellikle ABD pazarı için yeniden tasarlanarak boyu 60 cm kadar uzatılarak, iki sınıflı kabin düzeninde 76 koltuk kapasitesine sahip hale getirilmişti.

Mitsubishi – Space Jet

Öte yandan, hatırlanacağı üzere Japon sanayi devi Mitsubishi Heavy, Kanadalı Bombardier firmasının bölgesel yolcu uçağı üretimi bölümünü satın almıştı.

2019 yılının Haziran ayında yapılan anlaşmaya göre, Bombardier bir türlü kâr ettirmeyi başaramadığı bölgesel jet üretimi işini portföyünden çıkarırken, Mitsubishi ise Bombardier’in mevcut müşterilerinden ve teknik destek ağından faydalanacak.

Bu satın alma işleminin bir sonucu olarak, taraflar arasındaki entegrasyon çalışmalarının geçtiğimiz günlerde tamamlandığı duyuruldu.

Mitsubishi SpaceJet’i gerçekten de zorlu bir dönem bekliyor.

Bir yandan yeni uçak projesi diğer yandan Bombardier’den satın alınan CRJ programı, şirketin yönetimini bir hayli uğraştıracağa benziyor.


Posted

in