İç Hat Uçak Biletlerindeki Tavan Fiyat Yükseltilecek mi?

14 Mayıs 2020 tarih ve 3127 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan bir tebliğ ile Türkiye içerisinde yapılan karayoluyla yolcu taşımacılığında uygulanacak tavan bilet fiyatları güncellendi.

Bilet fiyatları, mesafeye göre değişiyor.

101-115 km mesafeler arasındaki tek yön tavan bilet fiyatı KDV dahil 100 TL olurken, 2.001 ve üzerindeki en uzun mesafede fiyat 500 TL şeklinde belirlendi.

Tabii otobüs biletlerinin fiyatlarına ilişkin böyle bir düzenleme yapılınca akıllara iç hat uçak biletlerindeki tavan fiyat uygulaması geldi.

Acaba, 28 Mayıs günü yeniden başlaması planlanan iç hat uçuşlarının bilet fiyatlarında da böyle bir değişiklik yapılacak mı?

Hatırlanacağı üzere iç hat uçak biletlerinin tavan fiyatı en son 2019 yılının Ekim ayında yükseltilmişti.

Tek yön Economy Class uçuşta 352 TL olan tavan fiyat, 450 TL‘ye çıkarılmıştı.

Gelgelelim, uçak biletlerindeki uygulama, mesafeden bağımsız olarak yapılıyor.

Yani mesela İstanbul’dan Ankara’ya da uçsanız, Van’a da uçsanız, ödeyeceğiniz en yüksek fiyat değişmiyor.

Bununla birlikte, önümüzdeki dönemde otobüslerde ve uçaklarda sosyal mesafe kurallarına göre yolcu taşınması durumu söz konusu olursa, arz edilen koltuk kapasitesi düşeceğinden, biletlerin tavan fiyattan satılması ihtimali artacaktır.

THY’nin İstanbul – Van seferlerindeki tek yön Economy Class bilet ücreti (14 Mayıs 2020’de bakıldı)

Böyle bir durumda, İstanbul’dan Anadolu’nun uzak noktalarına yapılan uçak seyahatlerinin bilet fiyatı ile otobüslerin bilet fiyatı hemen hemen aynı seviyelere gelebilir.

Zira İstanbul – Van arasındaki (1.615 km) otobüs bileti en yüksek 400 TL’den satılır hale gelecek.

Otobüs biletlerinin İstanbul – Trabzon için 300 TL, İstanbul – Diyarbakır için 350 TL ve İstanbul – Şanlıurfa arasında 325 TL gibi fiyatlarla satılacağını görmek mümkün olacak.

Buna karşılık, havayolu firmalarına iç hat uçuşlarında akaryakıt ve KDV konusunda kolaylık sağlandığını da hatırlatalım.

Neticede, pazarda oluşacak fiyatları yolcu talebi belirleyecek. Yolcu talebinin az olması halinde, firmalar belki de kolay kolay hiç bir zaman tavan fiyattan bilet satışı yapamayacak.

Bu yüzden, yurt içindeki otobüs – uçak bilet fiyatı rekabetinin gerçek durumunu önümüzdeki Haziran ayında göreceğiz.