ABD’de 3.000’e Yakın Uçak Yerde Bekliyor

Geçtiğimiz günlerde, salgın sonrasında azalan talep sebebiyle Avrupa’da yere çekilen uçak sayısına bakmıştık.

Bugün ise ABD’deki durumu ele alıyoruz.

Airlines for America adlı girişim tarafından hazırlanan oldukça ayrıntılı bir çalışmada, salgın hastalığın ABD’deki havayolları üzerindeki etkisi açık bir biçimde görülüyor.

Mart ayının ilk haftasından itibaren başlayan ve giderek hızlanan trafik düşüşü, tüm istatistiklere yansımış.

13 Nisan haftasındaki yolcu düşüş oranı, %96’ya ulaşmış.

Bu durum tabii olarak, yere çekilen uçak sayısında da kendisini belli etmiş.

Yılın ilk aylarında 300-400 civarında uçağın park halinde olduğunu görüyoruz. Bir başka deyişle, normal şartlarda ABD’deki yolcu uçağı filosunun %5 civarındaki bölümü yerdeymiş.

Mart ayından itibaren ise bu sayı hızla artmış.

19 Nisan günü alınan son veriye göre ABD’de 2.820 uçak yere çekilirken, toplam içindeki payı %46’ya yükselmiş.

Yolcu talebindeki düşüş hemen hemen aynı olmasına karşın, Avrupa’daki durumla kıyasladığımızda, ABD’de oransal olarak çok daha az uçağın park edildiğini söyleyebiliriz.

Bu farkın temelinde, hem ABD’de iç hat uçuşları ile ilgili mevcut kurallar hem de geçtiğimiz Mart ayında yürürlüğe giren CARES adlı kanun bulunuyor.

Kanun çerçevesinde, Amerikan havayolu şirketlerine 60 milyar USD’ye yakın bir tutarda devlet yardımı yapılmasına karar verilmişti.

Ancak bu yardım paketinden faydalanan havayollarının, yolcu doluluk oranı ne olursa olsun, daha önceden ilan ettikleri tarifelerindeki tüm destinasyonlara “makul ve uygulanabilir” bir biçimde uçuşlarına devam etme şartı getirilmişti.

Dolayısıyla önümüzdeki aylarda Amerikan havayolu şirketleri, rekor seviyede düşük doluluk ve uçak kullanım (utilization) oranlarına rağmen yurt içi uçuşlarını sürdürecekler gibi görünüyor.


Posted

in

,