Changi Havalimanı Terminal 2, Bir Buçuk Sene Kapalı Kalacak

Singapur Changi Havalimanı, Terminal 2 binasını bir buçuk seneliğine kapatmaya hazırlanıyor.

30 yıllık olan terminal, 1 Mayıs 2020 tarihinden itibaren kapatılırken, burayı kullanan havayollarının operasyonları Changi’deki diğer terminallere kaydırılacak.

Singapore Airlines ise tüm operasyonunu Terminal 3’te toplayacak.

Basına ilk yansıyan açıklamalarda doğal olarak bu kararın, Coronavirus salgını sonrasında düşen yolcu talebi sebebiyle alınması ön plana çıkmıştı.

Tabii böyle bir haberi okuyunca insan ister istemez ilk anda ciddi manada tedirgin oluyor.

Zira haberin başlığından, talepteki düşüşün etkisinin çok uzun süreli olmasının beklendiği intibaı oluşuyor.

Ama işin ayrıntılarına bakınca aslında bir taşla iki kuş vurulduğunu görüyoruz.

Hem terminal tamamen kapatılarak havalimanının işletme maliyetleri azaltılıyor hem de burada bundan iki ay kadar önce başlatılan yenileme çalışmaları hızlandırılıyor.

Bu sayede, normalde 2024 yılında bitirilmesi hedeflenen proje bir sene önce tamamlanabilecek.

Genişleme çalışmaları sonrasında Terminal 2’nin kullanım alanı 15.000 m² artarken, yıllık yolcu kapasitesi 25 milyondan 30 milyona çıkacak.

Söz konusu projeyi, Terminal 4’ü de inşa etmiş olan Japon Takenaka firması üstlenmiş.

Ve tıpkı Terminal 4’te olduğu gibi Terminal 2’nin yeni halinde de yolcuların check-in, pasaport kontrol ve boarding işlemlerini kendi kendilerine yapabildiği self-service konsepti ağırlıklı olacak.

Aynı firma, Terminal 1’de 2015 yılında başlayan ve halen devam eden 323 milyon Singapur Doları tutarındaki yenileme projesine de devam ediyor.

Terminal 4 de Kapatılabilir

Öte yandan, Changi Havalimanı işletmesi yaptığı açıklamada, talep azlığı sebebiyle gerekirse Terminal 4’ü de kapatabileceklerini bildirdi.

İşletme ayrıca, bu terminalde faaliyet gösteren kiracılarından, 24 Mart itibarıyla iki aylık kira almayacağını duyurdu.

Bununla birlikte yetkililer, kriz sonrasında yaşanması muhtemel toparlanma sürecine hazırlıksız yakalanmak istemediklerini ve uçuş sayısının artması durumunda Changi Havalimanı olarak gerekli altyapıyı sunabileceklerini özellikle vurguluyor.

Singapur Ulaştırma Bakanı Khaw Boon Wan konuyla ilgili parlamentoya verdiği bilgide, Changi Havalimanı’nın ülke için stratejik nitelikte olduğunu ve burasının faaliyetlerinin durması halinde Singapur olarak bu krizden çıkmalarının zorlaşacağının altını çizdi.

Khaw, SIA Group çatısı altındaki Singapore Airlines, SilkAir ve Scoot firmalarının dünyanın çeşitli yerlerindeki önemli noktalara haftada 40 yolcu uçağı seferi yapmaya devam edeceğini söyledi.

Khaw Boon Wan ayrıca, halen yapımı devam eden Terminal 5‘in çalışmalarının da havacılık sektörünün kriz sonrasındaki gelişimine göre yavaşlatılabileceğini belirtti.


Posted

in