Özel Jet Şirketleri, Coronavirus Salgınından Kârlı Çıktı

Ocak ayının ortasından bu yana sivil havacılık sektörünü adeta kasıp kavuran Coronavirus salgını, tüm hızıyla devam ediyor.

Daha şimdiden, sektörün gelir kaybının 100 milyar USD’yi aşacağı tahmin ediliyor.

Gelgelelim, havacılık sektöründe bu işten kazançlı çıkanlar da var.

Dassault Falcon 8X

Bunların başında, özel jet işletmecileri geliyor.

Parası olan, seyahat etmek isteyen ama ya salgın sebebiyle yolcu uçaklarından kaçınan ya da gitmek istediği noktaya olan uçak seferleri iptal edilmiş olan kişiler, kendilerine özel jet kiralıyor.

İsviçre merkezli özel jet işletmecisi Luna Jets’in satış direktörü Alain Leboursier yaptığı açıklamada, geçen Şubat ayında kendilerine gelen talebin %15 oranındaki bölümünün Coronavirus sebebiyle olduğunu söyledi.

Alain Leboursier, Mart ayında bu oranın %30’a çıktığını sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz Pazar günü kendilerine 200 istek ulaştığını belirten Leboursier, bunların 60 tanesinin salgından etkilenen bölgelerden olduğunu belirtti.

Coronavirus salgını, özel jet yolcularının sayısını artırdı.

Bir diğer özel jet işletmecisi PrivateFly ise talep miktarındaki artışın daha yüksek olduğunu söylüyor.

PrivateFly, özellikle ABD’nin Avrupa’ya uçuş yasağı uygulayacağını açıklamasıyla birlikte, adeta bir talep patlaması yaşandığına dikkat çekiyor.

Özel jet uçaklarının daha sıhhî olduğuna olan inanç, bu günlerde yolcu talebinin artmasını sağlayan bir diğer etken. (Embraer Lineage 1000)

ABD merkezli Paramount Business Jets için de durum benzer.

Firma yöneticisi Richard Zaher, dünya genelinde bölgeden bölgeye değişmekle birlikte, talep miktarında %100 ilâ %300 arasında artış kaydedildiğini belirtiyor.

Her zamanki müşterilerin yanı sıra devlet görevlileri, eğlence dünyasından insanlar, spor takımları, üst düzey yöneticiler, içerisinden geçtiğimiz bu sıra dışı dönemde özel jet kullanır olmuşlar.

Görünen o ki, insanlık tarihinin her anında olduğu gibi böylesine olağan üstü hallerde kaybedenler olduğu gibi kazananlar da bulunuyor.


Posted

in