Havayollarının Gelir Kaybı, 100 Milyar Dolar’ı Aşabilir

Coronavirus kaynaklı salgının sebep olduğu endişe dalgasının havayollarına maliyeti giderek büyüyor.

IATA tarafından mevcut şartlar çerçevesinde yapılan bir hesaplamaya göre, havayollarının 2020 yılındaki gelir kaybı 113 milyar USD’yi bulabilir.

Son gelişmelerle ilgili bir açıklama yapan Southwest Airlines CEO’su Gary Kelly, havayolu seyahatine ilişkin yaşanan korku iklimini, 11 Eylül 2001 saldırıları sonrasındaki döneme benzetti.

Gary Kelly, insanların yaşadıkları endişe sebebiyle seyahat etmekten çekindiğini ve bu durumun en kısa zamanda geride kalmasını umduğunu belirtti.

Salgının etkisini ilk göstermeye başladığı günlerde, Anadolu Ajansı’na verdiğimiz bir mülakatta, yeni Coronavirus salgınının, havacılık sektörü üzerindeki olumsuz etkisinin 2003’teki SARS salgınına nispeten çok daha fazla olacağını ve böyle giderse havayollarının gelir kaybının 15-20 milyar USD arasına ulaşacağını tahmin ettiğimizi söylemiştik.

Ancak aradan geçen bir aylık süre zarfında salgın kaynaklı endişe atmosferi o kadar hızlı yayıldı ki, şu anki görünümde, bu kaybın muazzam seviyelere ulaşacağı belli oldu.

Çin’de binden fazla yolcu uçağının yere çekildiğini, Lufthansa Group bünyesindeki havayollarının filolarının beşte birinin park edildiğini düşündüğümüzde, IATA’nın tahmininin pek de abartılı olmadığını söyleyebiliriz.

Yine IATA’nın hazırladığı bir grafikte, şimdiye kadar Coronavirus’ten en fazla etkilenen ülkelerin küresel havayolu pazarındaki payı, yolcu sayısı ve ciro bakımından ele alınmış.

Direkt risk altındaki bu ülkelerin yanı sıra, hem buralara yapılan seferlerin iptal edilmesini hem de salgının diğer ülkelere sıçrama ihtimalini de hesaba kattığımızda, bu işin faturasının devasa boyutlara çıktığını görüyoruz.

Bununla birlikte, sivil havacılık sektörünün bu gibi dışsal şoklara alışkın olduğunu ve son derece esnek bir yapıya sahip bulunduğunu da ekleyelim.

Dolayısıyla, söz konusu hastalığın bir tedavisinin bulunması veya salgının yayılmasının kontrol altına alınması durumunda sektörün çok hızlı bir biçimde toparlanarak yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyoruz.


Posted

in

,

Comments

One response to “Havayollarının Gelir Kaybı, 100 Milyar Dolar’ı Aşabilir”