Doha Hamad Havalimanı’nın Genişleme Projesi Başlıyor

Yılda yaklaşık 35 milyon yolcuya hizmet veren Doha Hamad Havalimanı’nın genişleme projesi kamuoyu ile paylaşıldı.

Projenin tamamlanması ile birlikte Doha Havalimanı’nın terminal kapasitesi yıllık 60 milyon yolcu seviyesine çıkacak.

2022 yılında Katar’da düzenlenecek FIFA Dünya Kupası açısından büyük önem taşıyan genişleme projesi, Faz A ve Faz B olmak üzere iki bölüma ayrılacak.

Faz A kapsamında terminalin D ve E kolları arasına yeni bir merkezî bina yapılarak, bu iki bölüm birbirlerine bağlanacak.

Ayrıca, yeni bir aktarmalı yolcu bölgesi yapılarak uçuşlar arası bağlantı süresi kısaltılacak ve yolcu konforu artırılacak.

İş bununla da kalmayacak; transfer yolcuların bagajlarının uçaklar arasındaki aktarım sürecini hızlandırmak ve aksaklıkları en aza indirmek için ayrı bir bina (Remote Transfer Baggage Facility) inşa edilecek.

Doha Havalimanı’ndaki aktarmalı yolcu oranının %70’leri bulduğu düşünüldüğünde, bunun son derece yerinde bir karar olduğu söylenebilir.

2020 yılının ilk aylarında başlayıp 2022 sonuna kadar tamamlanması hedeflenen çalışmalar sonucunda terminalin yolcu kapasitesi 28 milyondan, 53 milyona yükselecek.

2022 yılından sonra ise Faz B çalışmaları başlayacak. Bu çerçevede D ve E kollarının uçları uzatılıp, uçak park pozisyonlarının sayısı artırılarak kapasite 60 milyona çıkarılacak.

Doha Hamad Havalimanı – Genişleme Projesi
Doha Hamad Havalimanı – Genişleme Projesi

Genişleme projesi, Doha Hamad Havalimanı’na 11.720 m² büyüklüğünde yeni perakende satış ve yiyecek-içecek alanı da kazandıracak.

Bunlara ilave olarak, 10.000 m² büyüklüğünde bir tropik bahçe ve 268 m²’lik havuz, genişleme projesinin adeta süsü niteliğini taşıyacak.

Al Mourjan” adı verilen ve tropik bahçeye yukarıdan bakan, 9.000 m²’lik bir özel yolcu salonu da planlamalara dahil.

Projeyi bir basın toplantısı ile duyuran Qatar Airways CEO’su Akbar Al Baker’in, Singapur Havalimanı’nda bu yılın Nisan ayında hizmete giren Jewel projesinin kendilerinden çalındığını söylemesi, biraz şaşırtıcı oldu.

Gelgelelim, Jewel aslında, Singapur Changi Havalimanı’nın içinde yer almıyor. Doha Havalimanı’nda yapılması planlanan tropik bahçe ise tüm yolcuların ulaşabileceği bir biçimde terminalin içine konumlandırılmış.

Doha Hamad Havalimanı – Tropik Bahçe

Öte yandan, yeni bir kargo terminali inşa edilerek, havalimanının kargo işleme kapasitesi yıllık 3,2 milyon tona yükseltilecek.

85.000 m² oturma alanı ve 323.000 m² kullanım alanına sahip olacak yeni terminalin, 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor.

İnşaatı Kim Üstlenecek?

Böylesine kapsamlı ve zorlu bir inşaat projesini kimin üstleneceği ise merak konusu.

Ülkemizden Kalyon, İçtaş, Cengiz, Limak ve TAV gibi inşaat firmalarının projeyle yakından ilgilendiği belirtiliyor.

Yine Fransa, Almanya, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden diğer bazı büyük müteahhitlerin Doha Havalimanı genişleme projesine teklif verebilecekleri iddia ediliyor.

Doha Hamad Havalimanı

2005 yılında inşaatı başlayan ve 2009 yılında açılması planlanan Doha Hamad Havalimanı, pahalıya mal olan bir takım gecikmelerin ardından resmî olarak ilk yolcu uçağını 30 Nisan 2014 tarihinde karşılamıştı.

Havalimanının fiilî olarak açılması ise 27 Mayıs 2014 tarihini bulmuştu.

Doha Hamad Havalimanı

Meydan şu an için yılda 35 milyon civarında yolcuya hizmet veriyor. İşlenen kargo miktarı ise dikkat çekici boyuta (1,8 milyon ton) ulaşıyor.

Toplam 138 check-in bankosunun 14 tanesi, Qatar Airways’in çok özel Business ve First Class yolcuları için özel bir biçimde tasarlanmış.

Doğrusunu söylemek gerekirse, gündüz saatlerinde gelindiğinde, Hamad Havalimanı’ndaki manzara insanları şaşırtabilir.

Qatar Airways’in uçuş planlama yapısındaki zirve noktalarının gece ve sabahaın ilk saatlerine denk gelmesi, gündüz saatlerinde terminal binasının son derece boş kalmasına yol açıyor.

Gece saatlerinde ise iş tam tersine dönüyor ve havalimanı hareketleniyor. Bu durum, operasyonel birimleri her bakımdan zorluyor.


Posted

in