Uçak Bileti Satışında “Zengin İçerik” Kullanımı

Geçtiğimiz hafta, uçak bileti satışı konusunda çok önemli bir gelişme oldu.

Dünyanın en önde gelen “genel dağıtım sistemi” şirketlerinden Amadeus ve Sabre, ATPCO ile içerik paylaşımı anlaşmaları imzaladılar.

Söz konusu anlaşmalar çerçevesinde Amadeus ve Sabre, ATPCO tarafından dağtımı yapılan zengin içeriği (rich content) kendi kanallarında kullanabilir hale gelecek.

ATPCO’nun dağıtımını yaptığı zengin içerik ise havayolları tarafından münferit bir biçimde sağlanıyor.

Biraz daha açık konuşmak gerekirse, havayolları ATPCO’ya sadece bilet fiyatı ve kurallarını değil; bunun yanı sıra o biletin yolcuya sağlamış olduğu avantajları da fotoğraf ve video eşliğinde gönderiyor olacak.

Bu sistemde özel yolcu salonu, koltuk, ikram, amenity kit, uçak içi eğlence sistemi, internet bağlantısı ve hatta tuvaletlerdeki parfüm ve losyonları dahi göstermek mümkün.

Neticede havayolları, seyahat acenteleri ve online bilet satış siteleri için yeni bir dönemin kapılarının açıldığı söylenebilir.

Zira içerik yönetimini nitelikli ve kapsamlı bir biçimde yapabilen havayolları, yolcu nezdinde rakiplerine göre bir adım öne geçecek.

Marka farkındalığı, upsell/cros sell imkânları, müşteri memnuniyetinin artması ve ziyaretleri satışa çevirme oranının yükselmesi gibi çok önemli avantajlar, havayollarının önüne serilecek.

Hatta böylelikle bir nebze de olsa, sektörün kârlılığını kasıp kavuran emtialaşma (commoditization) fenomeninin önüne bile geçilebilir.

Aşağıda örnek olarak, THY’nin İstanbul – New York arasındaki bir Business Class uçuşunun ayrıntıları yer alıyor.

Sadece harf ve rakamlardan ibaret bir sonuç yerine, yolculuğun tamamını kapsayan çok sayıda unsur hakkındaki bilgilere tek ekrandan ulaşmak mümkün.

Bu işin geçmişine baktığımızda, 2011 yılında Robert Albert tarafından kurulan Routehappy’nin bulunduğunu görüyoruz.

Robert Albert yıllar boyunca havayollarını, online bilet satışını geliştirmek amacıyla havayollarını zengin içerik sağlama konusunda ikna etmeye çalışmıştı.

Routehappy’nin 2018 yılının Şubat ayında ATPCO tarafından satın alınmasıyla birlikte bu çalışmalar bir anda hızlanmıştı.

Amadeus ve Sabre’ın zengin içeriği kademeli bir biçimde önümüzdeki aylarda kanallarına yayması planlanıyor.