Virgin Galactic, Halka Arz Edildi

Dünyanın gelmiş geçmiş ilk uzay seyahat şirketi olma iddiasındaki Virgin Galactic halka arz edildi.

New York Borsası’nda gerçekleştirilen gong çalma töreninde tokmak, adı artık Virgin markası ile özdeşleşmiş olan Richard Branson‘ın elindeydi.

Richard Branson

Neredeyse 70 yaşında olan Branson, en büyük hayali olarak nitelendirdiği uzay turizmine bir adım daha yaklaşmış olmanın haklı gururu ve sevincini yaşadı.

Hisse kodu SPCE olan Virgin Galactic aynı zamanda, halka arz edilen ilk uzay seyahati firması ünvanını da kazandı.

Bu işlem için aslında, halihazırda borsada işlem görmekte olan Social Capital Hedosophia Holdings adlı şirket kullanıldı.

Daha önceleri Facebook’ta üst düzey yöneticilik yapmış olan Chamath Palihapitiya, 800 milyon USD karşılığında, sahibi olduğu Social Capital Hedosophia Holdings üzerinden Virgin Galactic’e %49 oranında ortak olmuştu.

Virgin Galactic ve Social Capital Hedosophia Holdings birleştirilerek, genelde uzunca bir süre alan halka arz süreci bu şekilde kısaltıldı.

İlk günü hareketli geçiren hisse, son olarak 11,75 USD civarından işlem görüyordu.

Risk almayı seven ve uzay seyahatinin başarılı ve popüler olacağına inanan yatırımcıların, Virgin Galactic hissesine ilgi göstermesi bekleniyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde de Boeing, Virgin Galactic’e 20 milyon USD tutarında katkıda bulunmaya karar vermişti.

Bu hamlelerle kısa vadede finansal açıdan kendisini bir nebze de olsa güvenceye alan Virgin Galactic artık, yapılacak ilk uzay seyahati gününü iple çekiyor.

Virgin Galactic ile Uzay Turizmi

Virgin Galactic’e ait uzay aracı, hedeflenen yüksekliğe ulaştığında yolcular 3-4 dakikalığına yer çekimsiz ortamın tadını çıkartacak ve dünyayı bir astronotun gözünden görme imkânını bulacak.

Her bir Virgin Galactic seferi, kalkışından yeniden dünyaya inişine kadar, yaklaşık 1,5 saat sürecek.

2004 yılında geliştirme çalışmaları başlayan ve yolculu uçuşlar için 2007 yılı hedeflenen Virgin Galactic projesi, deneme sürecinde yaşanan beklenmedik gelişmeler ve 2014 yılındaki talihsiz kaza sebebiyle gecikmişti.

Söz konusu aksaklıkların ardından, Virgin Galactic’in ilk resmî yolcu seferinin 2019 yılı sonlarında veya 2020’nin başlarında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Haziran ayı sonu itibarıyla 603 kişinin Virgin Galactic biletlerinden satın aldığı belirtiliyor. Her bir biletin fiyatı ise tam 250.000 USD.

Projenin başladığı günden bu yana Virgin Galactic’in bu iş için 1 milyar USD tutarında sermaye topladığı söyleniyor.