Boeing, Virgin Galactic’e Yatırım Yapacak

Amerikan uçak üreticisi Boeing, sivil yolcular için uzay turları düzenlemeyi planlayan Virgin Galactic firmasına yatırım yapacağını açıkladı.

Boeing bu çerçevede, Virgin Galactic’e 20 milyon USD tutarında katkıda bulunacak.

Şirketin risk sermayesi firması Boeing HorizonX Ventures üzerinden yapılacak yatırım sonrasında ne oranda hisse transferi yapılacağı ise belirtilmedi.

Bununla birlikte, söz konusu hisse devir işleminin gerçekleşmediği; bunun yapılabilmesi için öncelikle Virgin Galactic’in, Social Capital Hedosophia Holdings adlı şirket üzerinden halka arz işleminin tamamlanması gerektiği bildirildi.

Halka arz işleminin, 2019 yılı sonuna kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Virgin Galactic’in piyasa değerinin 1,5 milyar USD civarında olması ve Social Capital Hedosophia Holdings’in bu şirketteki payının %49 oranında olması bekleniyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nunda uzay kapsüllerine, farklı bir çok projede ABD devleti ile işbirliği yapmakta olan Boeing, Virgin Galactic ortaklığı sayesinde, sivil uzay seyahati işine de bir ucundan dokunmuş olacak.

Bunun da ötesinde, Virgin Galactic’in uzay araçlarının, dünyanın iki noktası arasında kullanılması da Boeing’in vizyonunda yer alıyor.

Halihazırda standart yolcu uçaklarıyla 11-12 saatte kat edilen mesafelere, Virgin Galactic’in uçaklarıyla 2-3 saatte ulaşmak mümkün.

Uzay turizmi için 10 yıllık bir sürede 3 milyar USD tutarında bir pazar büyüklüğü hesaplanırken, sesten hızlı yolcu uçakları ile dünya üzerinde yapılacak noktadan noktaya seyahatler için aynı süre zarfında 20 milyar USD’lik bir pazar olduğu öne sürülüyor.

Virgin Galactic ile Uzay Turizmi

Virgin Galactic’e ait uzay aracı, hedeflenen yüksekliğe ulaştığında yolcular 3-4 dakikalığına yer çekimsiz ortamın tadını çıkartacak ve dünyayı bir astronotun gözünden görme imkânını bulacak.

Her bir Virgin Galactic seferi, kalkışından yeniden dünyaya inişine kadar, yaklaşık 1,5 saat sürecek.

2004 yılında geliştirme çalışmaları başlayan ve yolculu uçuşlar için 2007 yılı hedeflenen Virgin Galactic projesi, deneme sürecinde yaşanan beklenmedik gelişmeler ve 2014 yılındaki talihsiz kaza sebebiyle gecikmişti.

Söz konusu aksaklıkların ardından, Virgin Galactic’in ilk resmî yolcu seferinin 2019 yılı sonlarında veya 2020’nin başlarında gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Haziran ayı sonu itibarıyla 603 kişinin Virgin Galactic biletlerinden satın aldığı belirtiliyor. Her bir biletin fiyatı ise tam 250.000 USD.

Projenin başladığı günden bu yana Virgin Galactic’in bu iş için 1 milyar USD tutarında sermaye topladığı söyleniyor.


Posted

in

Comments

One response to “Boeing, Virgin Galactic’e Yatırım Yapacak”