Emirates’in Meksika Uçuşları Başlayacak mı?

2018 yılının ortalarında, Dubai merkezli havayolu şirketi Emirates’in, İspanya’nın Barselona kenti ile Meksika’nın başkenti Mexico City arasında geçerli olmak üzere yeni bir 5. trafik hakkı elde ettiği duyurulmuştu.

Söz konusu izin çerçevesinde Emirates, Boeing 777-200LR tipi uçaklarla Barselona – Mexico City arasında günde bir kez uçuş yapmayı ve o an için herhangi bir direkt seferin bulunmadığı bu pazarda senede 150.000 yolcuya hizmet vermeyi hedefliyordu.

2018 yılı sonunda başlaması planlanan seferler, haftada sadece üç sefere izin verilmesi üzerine, Emirates tarafından askıya alınmıştı.

Ancak bu yıl içinde yapılan müzakerelerin ardından, uçuşların yine günlük olarak yapılması ve 9 Aralık 2019 tarihinde başlaması öngörülmüştü.

Emirates CEO’su Tim Clark konu hakkında yaptığı açıklamada, deniz seviyesinden yüksekliği sebebiyle Meksika ile Dubai arasında direkt sefer yapmanın ticarî anlamda mümkün olmadığını; bu yüzden de Barselona’nın doğal bir aktarma noktası olarak tercih edildiğini belirtmişti.

Meksika Turizm Bakanı Miguel Torruco Marqués, Emirates’in seferlerini desteklediklerini söylerken, Aeromexico adlı havayolu şirketi, 15 Haziran 2019’dan itibaren Mexico City ile Barselona arasında uçuşlara (haftada üç kez) başlamıştı.

Dün (13 Ekim 2019) Meksika’dan gelen bir haber, Emirates’in işinin pek de kolay olmadığını gösteriyor.

Aeromexico’nun bir şikâyetini karara bağlayan yerel bir mahkeme, Birleşik Arap Emirlikleri ile Meksika arasında 2016 yılında imzalanan sivil havacılık anlaşmasının, Emirates’e 5. trafik hakkı vermediğine hükmetti.

İşin ilginç tarafı, Meksika Ulaştırma Bakanı Javier Jimenez Espriu, geçtiğimiz hafta verdiği bir demeçte, Emirates’in Barselona üzerinden yapacağı uçuşlar için herhangi bir kanunî engel bulunmadığını söylemişti.

Mahkemenin beklenmedik bu kararına itiraz edileceği yine gelen haberler arasında bulunuyor.

Bakalım neticede, gerek Amerikalı ve gerekse Avrupalı taşıyıcıların şikâyetçi olduğu, Emirates’in Avrupa üzerinden 5. trafik hakkı ile Amerika kıtasına yaptığı uçuşların bir yenisi olan Dubai – Barselona – Mexico City hattı açılabilecek mi?

5. Trafik Hakkı

Hatırlanacağı üzere 2017 yılı içerisinde İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli havayolu şirketlerine, Cenevre (İsviçre) ile Meksika arasında geçerli olmak üzere, 5. trafik hakkı tahsis etmişti.

Burada özellikle Emirates’in bir talebi vardı. Ancak şirket, söz konusu 5. trafik hakkını Cenevre – Mexico City için değil, Zürih – Mexico City hattı için istiyordu.

Bilindiği üzere Emirates’in bir çoğu Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 5. trafik hakkı ile hizmet verdiği bir çok hat bulunuyor.

Yakın bir geçmişte Dubai – Atina – New York hattında Boeing 777-300ER tipi uçaklarla hizmet vermeye başlayan Emirates, bu açıdan sektörde gerçekten farklı bir konumda bulunuyor.

Şirketin Avrupa’daki diğer benzer operasyonu, Dubai – Milano – New York JFK şeklinde gerçekleşiyor.

Emirates, Dubai – Larnaka (Kıbrıs Rum Kesimi) – Malta hattında da 5. trafik hakkı çerçevesinde yolcu taşıması yapıyor.