Emirates, Yeni Bir “5. Trafik Hakkı” Elde Etti

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli havayolu şirketi Emirates, İspanya’nın Barselona kenti ile Meksika’nın başkenti Mexico City arasında geçerli olmak üzere yeni bir 5. trafik hakkı elde etti.

5. trafik hakkı, bir havayolu şirketinin, uçuşun başlangıç ve bitiş noktası şirketin kendi ülkesi olması şartıyla, iki yabancı devlet arasında yolcu ve kargo taşımacılığı yapabilmesini sağlıyor.

Yani bu hak sayesinde Emirates, Barselona ile Mexico City arasında karşılıklı yolcu ve kargo taşıması yapabilir hale gelecek.

5. Trafik Hakkı

Emirates halihazırda Dubai ile Barselona arasında günde iki sefer gerçekleştiriyor. Şirket, talebin oldukça iyi olduğu bu hattaki seferlerini günde üçe çıkarmayı planlıyor.

2018 yılı sonuna kadar devreye girmesi beklenen Barselona – Mexico City uçuşlarının ise günde bir kez icra edilmesi planlanıyor.

Şu an için herhangi bir direkt uçuşun bulunmadığı bu pazarda senede 150.000 yolcuya hizmet verileceği hesaplanıyor.

Havayolu 101’i düzenli bir biçimde takip edenlerin hemen hatırlayacağı üzere, 5. trafik hakkı günümüzde pek de sık verilen bir izin değil.

Bu açıdan bakıldığında Emirates yine stratejik açıdan önemli bir hamle yaptı diyebiliriz.

Hatırlanacağı üzere 2017 yılı içerisinde İsviçre, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli havayolu şirketlerine, Cenevre (İsviçre) ile Meksika arasında geçerli olmak üzere, 5. trafik hakkı tahsis etmişti.

Burada özellikle Emirates’in bir talebi vardı. Ancak şirket, söz konusu 5. trafik hakkını Cenevre – Mexico City için değil, Zürih – Mexico City hattı için istiyordu.

Ancak günümüz itibarıyla Emirates bu hatta böyle bir uçuş başlatmış değil. Kim bilir belki de Barselona – Mexico City arasındaki uçuş imkânı, Emirates’in Meksika seferlerinin başlaması için bir vesile olur.

Emirates’in Avrupa aktarmalı Amerika kıtası hatları

Bilindiği üzere Emirates’in bir çoğu Asya-Pasifik bölgesinde olmak üzere, dünyanın dört bir yanında 5. trafik hakkı ile hizmet verdiği bir çok hat bulunuyor.

Yakın bir geçmişte Dubai – Atina – New York hattında Boeing 777-300ER tipi uçaklarla hizmet vermeye başlayan Emirates, bu açıdan sektörde gerçekten farklı bir konumda bulunuyor.

Şirketin Avrupa’daki diğer benzer operasyonu, Dubai – Milano – New York JFK şeklinde gerçekleşiyor.

Emirates, Dubai – Larnaka (Kıbrıs Rum Kesimi) – Malta hattında da 5. Trafik Hakkı çerçevesinde yolcu taşıması yapıyor.