Southwest, Boeing 737 Politikasını Değiştirebilir

Düşük maliyetli taşıyıcı iş modelinin piri Southwest Airlines, tamamen Boeing 737 tipi uçaklardan oluşan filosunda değişiklik yapmayı değerlendiriyor.

Halihazırda 750 civarında uçağıyla bu bakımdan dünyanın en büyük havayollarından bir tanesi olan Southwest’in ayrıca, önümüzdeki yıllarda teslim edilmeyi bekleyen 276 adet daha 737 siparişi bulunuyor.

Southwest yönetimini, neredeyse 50 yıldır sürdürdükleri 737 politikası hakkında düşünmeye sevk eden etken, kolayca tahmin edileceği üzere, Boeing 737 MAX tipi uçaklarda aylardır yaşanan sorun.

Şirketin filosunda bulunan 737 MAX 8 tipi 34 adet uçak geçtiğimiz Mart ayından beri, dünya genelindeki diğer MAX’lar gibi yerde bekliyor.

İşin daha da kritik yanı, sipariş defterindeki 276 uçağın tamamının da MAX’lardan oluşması.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Southwest CEO’su Gary Kelly, yönetim kurulu tarafından alınan bir karar çerçevesinde, gelecek yıllara yönelik filo yapısı konusunda bir çalışma başlattıklarını belirtti.

Kelly ayrıca, Eylül sonu itibarıyla 435 milyon USD’yi bulan zararlarının nasıl tazmin edileceği hakkında Boeing ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Gary Kelly’nin verdiği bu çok önemli bilgilere karşı Boeing, “Bu çok zor zamanda müşterilerimizi desteklemek amacıyla onlarla sürekli bir biçimde temas halindeyiz ve on yılları bulan ilişkilerimiz bizim için çok önemli.” şeklinde bir açıklama yayımlamak durumunda kaldı.

Boeing, “müşterileriyle yakın bir biçimde çalışarak âdil ve mâkûl bir sonuç elde edeceklerinin” de altını çizdi.

Mevcut krizin ne zaman ve nasıl çözüleceği henüz belli değil ama görünen o ki, 737 MAX’larda yaşanmakta olan sorun, hem uçak üretimi hem de havayolu işletmeciliği açısından tarihî bir kırılmak noktası olacak.