İHA Trafik Yönetimi Konusunda Azerbaycan – Çin İşbirliği

Azerbaycan ve Çin, insansız hava araçlarının (İHA) seyrüsefer yönetimi konusunda bir işbirliğine gitti.

Söz konusu işbirliği çerçevesinde, Azerbaijan Airlines ile Çinli İHA üreticisi EHang firması arasında, 9 Ekim 2019 tarihinde bir anlaşma imzalandı.

İmza törenine EHang kurucusu ve CEO’su Huazhi Hu ile Azerbaijan Airlines yönetim kurulu başkanı Jahangir Asgarov katıldı.

EHang CEO’su Huazhi Hu ve Azerbaijan Airlines yönetim kurulu başkanı Jahangir Asgarov (9 Ekim 2019)

Buna göre taraflar, Bakü Haydar Aliyev Havalimanı’nda bir İHA Hava Trafik Kontrol Merkezi kuracak.

Bu sayede, Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmetleri kurumu, havalimanı ve çevresindeki bölgedeki İHA trafiğini kontrol edebilecek.

Kurulacak yeni sistem, Azerbaycan’ın mevcut hava seyrüsefer sistemiyle tam olarak entegre bir biçimde çalışacak.

İHA Hava Trafik Kontrol Merkezi ayrıca, üç boyutlu haritalama işinde Azerbaycan’a yardımcı olacak.

Daha sonra geliştirilebilecek bir web uygulaması üzerinden, İHA ve pilot tescili, sertifikasyon dokumanları ve uçuş izinlerine ilişkin işlemler de yapılabilecek.

Yine taraflar arasındaki anlaşma dahilinde EHang, bir İHA simulatör merkezi inşa edecek ve Azerbaycan Millî Havacılık Akademisi’ndeki İHA uzmanlarını eğitecek.

Haberde belirtilmemekle birlikte, EHang’in Azerbaycan’daki planlanan faaliyetlerinin başarıya ulaşması durumunda, ikinci bir adım olarak kent içi hava ulaşımı konusunda da girişimlerde bulunulacağını tahmin ediyoruz.

Zira kendi kendine uçabilen İHA’lar ile gerek insan ve gerekse küçük paket taşınması konusunda EHang’in ileri düzeyde çalışmaları bulunuyor.

Çin’in Shaoguan kentine “Akıllı Şehir Yönetimi” konsepti çerçevesinde kapsamlı bir hizmet sunan EHang yakın bir zaman önce, bu iş için hazırladığı İHA yönetim merkezinden kesitleri, kısa bir video ile kamuyou ile paylaşmıştı.

EHang ayrıca, geçtiğimiz Mayıs ayında Alman lojistik devi Deutsche Post DHL ile birlikte, Çin’in Guangzhou kentinde drone ile küçük paket (5 kg’ye kadar) teslimatı hizmeti başlatmıştı.


Posted

in

,