Rusya – Gürcistan Uçuşları Yeniden Başlayabilir

Rusya ile Gürcistan arasında bir süredir askıya alınan uçuşlar yeniden başlaması umudu doğdu.

Rusya dışişleri bakanı Sergei Lavrov geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılmasının doğru karar olacağını belirtmişti.

Lavrov, Gürcistan halkının, Rusya aleyhinde yapılan gösterilerin ne kadar lüzumsuz ve provokatif olduğunu anladığını iddia etti.

Gürcistan dışişleri bakanı David Zalkaliani ile bir araya gelen Sergei Lavrov, iki ülke arasındaki durumun normalleşmesiyle birlikte uçuş yasağının kaldırılacağına dikkat çekti.

Bu gelişme üzerine bir açıklama yapan Georgian Airways yönetimi, kararı memnuniyetle karşıladığını duyurmuştu.

Rusya, Hava Sahasını Gürcistan’a Kapatmıştı

Geçtiğimiz Haziran ayında Rusya’ya ait bir temsilciler heyetinin Gürcistan’ı ziyareti sebebiyle ülkede Rusya karşıtı protesto gösterileri patlak vermişti.

Bunun üzerine, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, 21 Haziran 2019 tarihinde imzaladığı bir talimat ile 8 Temmuz 2019 tarihinden itibaren Rus havayolu şirketlerinin Gürcistan’a sefer yapmasını yasaklamıştı.

Rusya bunun yanı sıra, ülkedeki seyahat acentelerine Gürcistan için tur paketi satışını durdurmalarını ve bu ülkede bulunan Rus turistlerin geriye dönmelerini tavsiye etmişti.

Rusya aynı çerçevede, Gürcistan merkezli havayollarının, Rusya hava sahasını kullanmalarını da yasaklamıştı.

Georgian Airways ve MyWay Airlines, 7 Temmuz 2019 tarihinde Rusya’ya son uçuşlarını yaparken, Rusya menşeli havayollarının son uçuşları ise 8 Temmuz’da gerçekleşmişti.

Rusya daha önce de Ekim 2006 ve Ağustos 2008’de Gürcü havayollarına yasak getirmişti.