Adria Airways Resmen İflas Etti

Ljubljana (Slovenya) merkezli havayolu şirketi Adria Airways, dün gece (30 Eylül 2019) itibarıyla tüm operasyonlarını durdurarak resmen iflas etti.

Hatırlanacağı üzere Adria Airways, 23 Eylül 2019 tarihinde operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu duyurmuş; bir haftalık süre içerisinde 400’den fazla uçuş iptal edilmişti.

1961 yılından beri faaliyette olan Adria’nın iflası sebebiyle 558 personel birden bire işsiz kaldı.

2016 yılında özelleştirilen şirket, AA International Holding adlı bir girişim tarafından satın alınmıştı.

Adria’nın %91,58 oranındaki hissesi sadece 100.000 Euro gibi düşük bir meblağ karşılığında el değiştirmişti.

AA International Holding daha sonra şirketin tamamını satın almış; buna ilave olarak şirkete taze nakit akışı sağlamak amacıyla 2017 yılında Adria markası, Münih (Almanya) merkezli yatırım fonu 4K Invest’in bir şirketine 8 milyon Euro’ya satılmıştı.

AA International Holding’in, 4K Invest’in iştirâki durumunda olduğunu hemen ekleyelim.

Adria Airways’in içine düşmüş olduğu bu durumun sorumlusu olarak, özelleştirme sonrasında yapılan idarî hatalar gösteriliyor.

Öte yandan, Slovenya Ekonomik Gelişim ve Teknoloji Bakanı Zdravko Počivalšek konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, Slovenya’nın uluslararası bağlantılarını geliştirmek amacıyla yeni bir havayolu şirketi kurmayı değerlendirdiklerini belirtti.

Zdravko Počivalšek bununla birlikte, söz konusu sürecin biraz zaman alacağını ve bu konuda Lufthansa’nın güçlü desteğine ihtiyaç duyacaklarını söyledi.

Samimi olmak gerekirse, Avrupa havayolu pazarındaki son bir yıllık atmosfer, Adria’nın o kadar da kolay bir biçimde diriltilemeyeceğini gösteriyor.

Sadece 2019 yılı içinde Avrupa’da Adria Airways’in yanı sıra Germania, Flybmi, WOW Air, Aigle Azur, XL Airways, Thomas Cook Airlines ve Tus Airways iflas ederek faaliyetlerine son verdi.


Posted

in

,