Newark Havalimanı - Terminal A

Newark Havalimanı’ndaki Yeni Terminali, Münih Havalimanı İşletecek

ABD’nin New York kentine hizmet veren üç önemli havalimanından Newark’ta (EWR) yapımı devam eden yeni terminal binasının işletmecisi belli oldu.

New York’taki havalimanlarından sorumlu devlet kurumu (Port Authority of New York & New Jersey), Newark’taki yeni terminal binasının işletilmesi ve işletme süresi boyunca bakımının yapılması konusunda, Münih Havalimanı ile anlaştı.

Münih Havalimanı, yeni terminali işletmek üzere tamamı kendisine ait olan EWR Terminal One LLC adlı bir şirket kurdu.

Newark Havalimanı – Terminal One

İşletme ve bakım hizmetlerinin yanı sıra, yeni terminalin 90.000 m² büyüklüğündeki ticarî alanlarının sorumluluğunu da Almanlar üstlenecek. (mevcut Terminal A binasına göre %20 daha büyük)

Newark Havalimanı – Terminal One

2022 yılında hizmete girmesi hedeflenen ve Terminal One adı verilen yeni binanın, 2,7 milyar USD’ye mâl olması bekleniyor.

En son teknolojilerin kullanılacağı ve yıllık 13,6 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Terminal One’da, 33 biniş kapısı bulunacak. (mevcut Terminal A binasında 28 adet)

Newark Havalimanı – Terminal One

EWR Terminal One LLC ayrıca, yeni terminal açılana kadar geçecek süre boyunca, mevcut Terminal A binasında da bir takım iyileştirmeler yapacak.

Münih Havalimanı, geçtiğimiz hafta da Bulgaristan’daki Sofya Havalimanı’nın işletme hakkını, 35 yıl gibi son derece uzun bir süreliğine kazanmıştı.

Gerek Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport’un ve gerekse Münih Havalimanı’nın son yıllardaki dışa dönük atılımları özellikle dikkat çekiyor.

Bilindiği üzere Fraport, ülkemizde de TAV ile birlikte Antalya Havalimanı’nın terminal işletmesinin %50 ortağı konumunda bulunuyor.

New York’taki Havalimanları Yenileniyor

Barack Obama döneminde ABD Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Joe Biden, 2014 yılının Şubat ayındaki bir konuşmasında, ABD’nin her geçen gün daha da gerileyen altyapı kalitesine değinirken, LaGuardia Havalimanı‘nı örnek göstermiş ve sözlerine şu şekilde devam etmişti:

“Gözlerinizi bağlasam ve gecenin ikisinde sizi New York’un LaGuardia Havalimanı’na bıraksam; gözlerinizi açtığınızda, ‘Bir üçüncü dünya ülkesindeyim herhalde.’ diye düşünürsünüz.”

LaGuardia Airport Terminal B

Joe Biden’ın bu sert eleştirisinin ardından sadece LaGuardia değil, New York’a hizmet veren JFK ve Newark havalimanlarının da modernize edilmesine yönelik projelere hız verilmişti.

LaGuardia için 8 milyar USD, JFK için 13 milyar USD ve Newark için 2,7 milyar USD tutarında geliştirme maliyeti öngörülüyor.

Diğer ilave yatırımlarla birlikte bu tutarın toplam 28 milyar USD’yi bulması bekleniyor.


Posted

in