737 MAX’ların Yerde Kalması, Delta’ya Yaradı

Geçtiğimiz Mart ayında yere çekilmesinin ardından bir türlü yeniden uçma iznini alamayan Boeing 737 MAX, sivil havacılık sektörünün gündemini meşgûl etmeye devam ediyor.

Bu uçak tipinden filosunda çok sayıda bulunan Southwest, American Airlines, Air Canada, Norwegian gibi şirketler, yolcu talebinin zirveye ulaştığı yaz aylarında zor durumda kaldı.

Ülkemizden de Türk Hava Yolları, hem teslim almış olduğu 12 adet 737 MAX’ı yere çekmek zorunda kalması, hem de yıl içerisinde teslim almayı planladığı bir o kadar uçaktan mahrum kalması sebebiyle, pazara arz edeceği kapasite noktasında sıkıntı yaşıyor.

Gelgelelim, 737 MAX’ların yere çekilmesinden faydalanan havayolları da yok değil.

Bunların başında, Delta Air Lines geliyor.

Yukarıda da belirttiğimiz Southwest, American Airlines ve United Airlines gibi şirketler 737 MAX kaynaklı kapasite sorunu yaşarken, bu uçak tipinden filosunda bulunmayan Delta, rakiplerine göre bir adım öne geçti.

Yılın ikinci üç aylık döneminde Delta’nın satış cirosu, beklentinin ötesinde %8 oranında artış kaydetti.

Yapılan bir analizde, Delta’nın iç hat kapasitesinin %30 oranındaki bölümünün, daha önceden rakip havayolları tarafından planlanan 737 MAX hatlarıyla örtüştüğü görüldü.

Aynı dönemde, 737 MAX’ların yere çekilmiş olması sebebiyle, Amerikalı havayollarının kapasite arzının planlanandan %2 kadar daha düşük bir seviyede gerçekleştiği belirtiliyor.

Tabii bu durum, ortalama uçak bileti fiyatlarının da belli bazı hatlarda artmasına yol açıyor.

Ülkemizde Durum Nasıl?

737 MAX’lardaki sorundan ülkemizde en fazla Türk Hava Yolları etkilendi.

Bu yılı toplam 24 adet MAX ile bitirmeyi hedefleyen şirket, söz konusu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğinin görülmesi üzerine, bu uçakları uçuş planlamasından tamamen çıkarttı.

THY’nin Boeing 737 MAX tipi uçakları, İstanbul Yeni Havalimanı’nda yerde bekliyor.

Şirket, konuyla ilgili olarak “Büyüme stratejimiz dâhilinde filomuzda olan 24 (12 adet yerde bekliyor, 12 adet teslimatı yapılacak) adet Boeing 737 MAX tipi uçaklarımızı, sivil havacılık otoritelerinden gerekli uçuş onaylarının iletileceği tarihe kadar operasyonlarımızda değerlendiremeyeceğiz. Bu durum nedeniyle planlanan bazı uçuşlarımızda iptaller yaşanacaktır. Siz değerli misafirlerimizin anlayışına ve kamuoyunun bilgisine arz ederiz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Şirketin normal şartlarda, 2022 yılı sonu itibarıyla filosundaki 737 MAX sayısının 75 adet olması planlanmıştı.


Posted

in