Amazon, Hindistan’da Uçak Bileti Satmaya Başladı

Dünya perakende devi Amazon, havayolu sektörünün en fazla gelecek vaat eden pazarlarından Hindistan’da uçak bileti satmaya başladı.

Şimdilik sadece iç hat biletlerinin satıldığı uygulama arka planda, Hindistan’ın önde gelen online seyahat acentelerinden Cleartrip tarafından işletiliyor.

Şu an için IndiGo, GoAir, Air India, SpiceJet gibi havayollarının biletlerini Amazon.in adresi üzerinden satın almak mümkün.

Geçtiğimiz Mayıs ayında sessiz sedasız bir biçimde başlatılan yeni hizmet, üyelik statüsüne ve satın alınan biletin fiyatına göre müşterilere 2.000 Rupi’ye kadar (28 USD) anında indirim de sağlıyor.

Ayrıca ödemeyi Amazon Pay hesabı üzerinden yapmak mümkün.

Hindistan’da halihazırda 100 milyon civarında Amazon Prime üyesi bulunuyor ve online alışverişlerde sağlanan anlık indirimler bu ülkede son derece popüler.

Amazon’un uçak bileti satışı hamlesi, seyahat sektörünün geleceği açısından son derece önemli olarak değerlendiriliyor.

Diğer bir dev şirket Google’ın seyahat sektörüne ilgisi zaten biliniyor.

2014-2015 yıllarında çok kısa bir süreliğine otel işine girmeye çalışan ama çok kısa bir süre içinde bundan vazgeçen Amazon’un uçak bileti konusunda rahatlıkla başarıya ulaşabileceği konuşuluyor.

Özellikle tam manasıyla bir emtia (commodity) haline dönüşen kısa mesafeli uçuşların bu şekilde satılabilir hale gelmesi, yolcuların lehine olurken, havayollarını rekabet etme noktasında daha da zorlayacak gibi görünüyor.

SuperApp olarak adlandırılan ve günümüzde ayrı ayrı mobil uygulamaların sağladığı hizmetleri tek bir çatı altına toplayan uygulamaların gelişmesiyle birlikte, başta seyahat sektörü olmak üzere, online ticarette bambaşka bir boyuta doğru yol almaya başlayacağımız artık kesin gibi görünüyor.

Havayolu Şirketleri Nasıl Cevap Verecek?

Uçak bileti satış süreci çok sayıda aracının bulunduğu bir zincir.

Amadeus, Sabre gibi genel dağıtım sistemleri, genel satış acenteleri, standart acenteler, online seyahat acenteleri derken son yıllarda bunlara Google ve Amazon gibi devler eklendi.

İşin cefasını havayolları çekerken, yukarıda saydığımız aracılar temelde, uçak bileti satışından alacağı komisyonu en fazlaya çıkarmanın peşinde koşuyor.

Gelecek 4-5 yıl içerisinde havayollarının buna nasıl cevap vereceği çok önemli.

Hatırlanacağı üzere AirAsia bundan bir kaç yıl önce, iş modelini bir pazar yeri mantığında güncelleyerek bir e-ticaret paltformuna dönüşeceğini duyurmuştu.

Yine Lufthansa gibi şirketler, yolcularına bilet satışını aracısız bir biçimde yapabilmenin yollarını arıyor.

EasyJet gibi bazı düşük maliyetli taşıyıcılar ise mesela otellerle direkt anlaşmalar yaparak, kendi dijital kanallarından yolcularına sundukları otel rezervasyon seçeneğinde aracıları ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Blockchain temelli uygulamaları en hızlı bir biçimde benimseyip gerekli hamleleri yapacak havayollarının, gelecek yıllarda faaliyetlerine daha yüksek kâr marjlarıyla devam edeceklerini düşünüyoruz.