AirAsia_Airbus A320_PK-AXC

AirAsia, Bir e-Ticaret Şirketi mi Olacak?

Skytrax değerlendirmesine göre dünyanın en iyi düşük maliyetli taşıyıcısı olan AirAsia, büyük bir dönüşüm sürecinin başlangıcında bulunuyor.

Bundan yaklaşık 15 yıl önce sadece iki uçakla operasyona başlayan AirAsia günümüzde, filosunda bulunan 150’den fazla Airbus A320 ve 200’den fazla yeni uçak siparişiyle adeta bölgesel bir deve dönüşme yolunda hızla ilerlemekte.

Şirketin CEO’su Tony Fernandes geçtiğimiz günlerde Business Insider ile bir mülakat gerçekleştirerek, şirketin geleceğine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

Tony Fernandes, AirAsia’yı sadece bir havayolu şirketi olmanın ötesine taşıyarak, bir e-ticaret paltformuna dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

AirAsia’nın web sitesinden bilet satın alan kişilere duty-free ürünlerinin de satışını yapmak, bu işin ilk adımı olacak. Bu amaçla şirketin web sitesi bir “pazar yeri” mantığı ile yeniden tasarlanacak.

Şirket, satılan bu ürünleri, Güneydoğu Asya’daki bir çok farklı noktaya taşıyarak bir bakıma lojistik işine de girmeyi hedefliyor.

Fernandes bu noktada ilginç bir biçimde Amazon‘u örnek gösteriyor.

Tony Fernandes, “Amazon bir web sitesi ve iyi bir dağıtım sistemi ile işe başladı. Günümüzde ise uçak filosuna sahip bir dev haline dönüştü. Bizim zaten uçaklarımız var. Süreci tersine işleteceğiz.” diyor.

Bu iddialı plan çerçevesinde AirAsia’nın uçakları yüksek hızlı internet bağlantısı ile donatılacak.

AirAsia_inflight food_Kuala Lumpur-Denpasar_June 2015AirAsia, etkin bir e-ticaret şirketine dönüşebilmek için finansal teknolojiler konusunda da proje geliştiriyor.

Şirket bu amaçla, BigPay adını verdiği bir ödeme platformunu devreye soktu. BigPay’i kullanan müşteriler, cep telefonları üzerinden son derece kolay bir biçimde AirAsia ürün ve hizmetlerini satın alabilecek.

BigPay; ön ödemeli kredi kartı, QR kod, yakın mesafe iletişimi (NFC) gibi bir çok özelliği bünyesinde barındıracak.

Bunun da ötesinde müşteriler, BigPay’i kullanarak kur çevriminden doğan farktan daha az etkilenecek.

Zira AirAsia, BigPay üzerinden yapılan işlemlerden piyasadaki rakamlara nispeten daha düşük bir kur çevrim ücreti tahsil edecek.

Şimdilik 10 farklı para biriminin işlem gördüğü BigPay, önümüzdeki günlerde 14 para birimine ulaşacak.

BigPay aynı zamanda, uçuş sırasında yapılan satış işlemlerini de kolaylaştıran ve daha güvenli hale getiren bir unsur olacak.

Tony Fernandes, BigPay’i AirAsia ile sınırlı olmanın ötesinde, tüm perakende sektöründe kullanılan bir platforma dönüştürme niyetinde.

AirAsia_inflight-food_Denpasar-Kuala-Lumpur_June-2015Fernandes, sektörün geleceği hakkında da iddialı açıklamalarda bulunuyor.

Ona göre önümüzdeki beş yıl içerisinde First Class tamamen kalkacak.

Economy Class segmenti, düşük maliyetli taşıyıcılar tarafından ele geçirilecek.

Günümüzdeki network taşıyıcılar ise Business Class ve Premium Economy Class segmentine odaklanmak zorunda kalacak.

Bakalım Tony Fernandes, AirAsia’yı dönüştürme projesinde ne kadar başarılı olacak?