Maskat Havalimanı

Maskat Havalimanı (IATA: MCTICAO: OOMS), Umman’ın başkenti Maskat’ın 32 km kadar batısında bulunmaktadır.

Maskat Havalimanı ilk olarak 1973 yılında açılmıştır.

Ülkenin bayrak taşıyıcı şirketi konumundaki Oman Air’e ev sahipliği yapan havalimanı, yılda yaklaşık 12 milyon yolcuya hizmet vermektedir.

Havalimanının toplam arazisi yaklaşık 21 km2’dir.

Maskat Havalimanı

Hub taşıyıcı konumundaki Oman Air’in yanı sıra, özellikle Orta Doğu’dan bir çok havayolu şirketi buraya tarifeli sefer düzenlemektedir.

Air India ve Air India Express, Hindistan’daki dokuz farklı noktadan Maskat’a yapmakta oldukları uçuşlarla ayrıca dikkat çekmektedir.

Buna ilave olarak Pakistan Airlines, Pakistan’daki yedi noktayı Maskat’a bağlamaktadır.

Ülkemiz ile Umman arasında sadece Türk Hava Yolları’nın seferleri bulunmaktadır.

Maskat Havalimanı Yenileme Projesi

2010 yılının Ekim ayında sonuçlanan bir ihale ile Maskat Havalimanı’na 12 milyon yolcu/yıl kapasiteli yeni bir terminal binası ve ikinci bir pist inşasına karar verilmişti. Daha sonra, proje devam ederken, terminal kapasitesi 20 milyona çıkarılmıştı.

Umman tarihinin en büyük altyapı projesi olan ve 1,8 milyar USD’ye mâl olması beklenen yeni havalimanının hizmete giriş tarihi olarak ise 2014 yılının üçüncü çeyreği hedeflenmişti.

Ancak projede yaşanan bir takım aksaklıklar sebebiyle yeni terminalin açılışı, 2017 yılının sonlarına kaldı.

Toplam kapalı alanı 580,000 m2 olan terminalin yolcu kapasitesi daha sonra üç aşamalı bir biçimde artırıralarak, toplamda 48 milyon yolcu/yıl mertebesine çıkarılacak.

Terminaldeki köprülü biniş kapısı sayısı 29. Bu kapılardan iki tanesi, Airbus A380 ve Boeing 747 gibi super jumbo kategorisindeki (Code F) uçakların yanaşabilmesine uygun bir biçimde inşa edildi.

Buna ilave olarak, açıktaki park pozisyonlarında bulunan uçaklara ulaşmak amacıyla terminal binasında 10 adet otobüs biniş kapısı (bus gate) yer alacak.

Proje kapsamında ayrıca mevcut pist yenilenecek ve 4.000 metre uzunluğa sahip olacak. Yeni inşa edilen ikinci pist de aynı uzunlukta olacak.


Posted

in