Hermeus: Yeni Bir Sesten Hızlı Uçak Projesi Daha

Sovyet yapımı Tupolev Tu-144 ile birlikte hizmete girmeyi başarabilen iki ses üstü yolcu uçağı projesinden biri olan Concorde’un son uçuşunu yapmasının üzerinden neredeyse 16 sene geçmiş durumda.

Aradan geçen bunca yıl içerisinde, yolcu uçakları için ses üstü hızlar bir hayal olarak zaman zaman kamuoyu gündemine gelmişti.

Son dönemde sesten hızlı uçak projeleri yeniden hareketlenmiş durumda.

Dünyanın farklı yerlerinden çok sayıda sesten hızlı yolcu uçağı projesi, konsept seviyesinde de olsa kamuoyuna yansımaya devam ediyor.

Hermeus

İşte bunlardan en yenisi, ABD’nin Atlanta kentinden geldi.

Hermeus adlı yeni girişim, sürati sesin beş katı hıza kadar ulaşabilecek yeni bir uçağın tanıtımını yaptı.

Hermeus, 6.100 km hıza ve 8.500 km menzile sahip olacak.

Yeni uçağın motor sistemi için, daha önce Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından da test edilen X-51A WaveRider adlı insansız hava aracında kullanılan motor örnek alınacak.

Bu muazzam hızın ne anlama geldiğini daha iyi kavrayabilmek için, günümüzde standart yolcu uçaklarıyla yaklaşık 7,5 saat süren New York – Paris uçuşu, Hermus ile birlikte 1,5 saatte düşeceğini söyleyelim.

Şu ânâ kadar tanıtılan süpersonik yolcu uçağı projeleri arasında, başarıya ulaşması halinde, Hermeus en hızlısı olacak.

Günümüzden beş sene sonra ilk deneme uçağının üretilmesi ve 8-10 içinde de Hermeus’un resmen hizmete girmesi hedefleniyor.

Böylesine iddialı projelerdeki muhtemel gecikmeleri de hesaba katarsak, New York ile Paris arasında 1,5 saatte seyahat edebilmek için en iyimser tahminle 2030 yılını beklememiz gerekiyor.

Şirket bu iddialı projesi için ilk aşamada Khosla Ventures adlı firmadan destek almayı başarırken, elde edilen yatırımın miktarı hakkında bilgi verilmedi.

Öte yandan, Boom firması tarafından geliştirilen Overture adlı sesten hızlı yolcu uçağının, 2020’li yılların ortalarında hizmete girmesi hedefleniyor.


Posted

in