Qantas, Sydney’den Londra’ya “Direkt” Uçmaya Hazırlanıyor

Avustralyalı havayolu Qantas, Sydney ve Melbourne’den Londra’ya, direkt uçuş başlatmaya hazırlanıyor.

Avustralya’dan Londra’ya yapılacak bu seferlerin yaklaşık 21 saat süreceği belirtiliyor.

Project Sunrise olarak adlandırılan proje çerçevesinde Qantas, uçuş boyunca izlenecek rotaya ilişkin yazılım, pilotlarla ve sivil havacılık kurumlarıyla yapılan anlaşmalar ve yolcuları bu uzun uçuş boyunca eğlendirecek etkinliklerle ilgili çalışmaları tamamlamaya çalışıyor.

Constellation adı verilen ve Qantas ile Sydney Üniversitesi’nin ortak çalışmasıyla geliştirilen uçuş planlama yazılımı, milyonlarca farklı veriyi, gerçek zamanlı hava durumu bilgisiyle bir araya getirerek, iki nokta arasındaki en uygun rotayı tespit ediyor.

Sydney – Londra gibi son derece uzun bir hatta, %1 gibi düşük görünen bir oranda dahi bir iyileştirme elde edilmesi, ciddi faydalar sağlayacaktır.

Yeni hattın pilotlarla ilgili tarafı da çok önemli.

Qantas’ın bu konuda hem pilotlar hem de sivil havacılık otoritesiyle bir anlaşmaya varması gerekiyor. Zira mevcut yönetmelikler, pilotların bu kadar uzun süre görev yapmasına izin vermiyor.

Yolcuların uçuş boyunca ne şekilde zaman geçireceği ve bunun insan sağlığına olan muhtemel etkileri de tabii olarak Qantas’ın gündeminde.

Gelgelelim, 17.000 km uzunluğundaki bu uçuşlarda hangi tipte uçağın kullanılacağı ise henüz belli değil.

Ama halihazırda dünyanın en uzun uçuşu niteliğini taşıyan Singapur – Newark (New York) hattında Singapore Airlines’ın kullandığı Airbus A350-900ULR, Qantas’ın da seçimi olabilir.

Qantas CEO’su Alan Joyce, her şeyin hazır olması durumunda, söz konusu uçuşları 2019 yılı sonuna kalmadan başlatacaklarını açıkladı.

Qantas, Londra seferlerinin başarıyla ulaşması durumunda ayrıca, yaklaşık 19 saat sürecek olan Sydney – New York hattını da açmayı planlıyor.

Qantas, Perth – Londra Arasında Direkt Uçuyor

Öte yandan Qantas, halihazırda dünyanın en uzun üçüncü hattı olan Perth – Londra arasında doğrudan uçuş yapıyor.

Perth ile Londra arasındaki 14.499 km’lik mesafe, yaklaşık 17 saatte tamamlanıyor.

Qantas’ın Londra hattı, yolcu sayısının daha fazla olması amacıyla Melbourne – Perth – Londra şeklinde icra ediliyor.

Bu çok uzun uçuşlarda, Qantas filosuna 2017 yılının sonlarından itibaren katılmaya başlayan Boeing 787-9 tipi uçaklar kullanılıyor.

42 Business + 28 Premium Economy + 166 Economy Class olmak üzere bu uçaklarda toplam 236 koltuk bulunuyor.


Posted

in