“Dikey Tarım” ile Üretilen Yeşillikler, Singapore Airlines Uçuşlarında

Singapore Airlines, dünyanın en uzun uçuşu ünvanını elinde tutan Newark (New York) – Singapur hattında (SQ21) yolcularına, “dikey tarım” yöntemiyle üretilen taze yiyecekler sunmaya hazırlanıyor.

Merkezi Newark’ta bulunan AeroFarms adlı şirketle bir işbirliği yapan Singapore Airlines, bu yılın Eylül ayından itibaren bu sıra dışı uygulamayı yolcularıyla buluşturmayı amaçlıyor.

“Çiftlikten Uçağa” (Farm to Plane) sloganıyla geliştirilen proje çerçevesinde, uçuştan bir kaç saat önce toplanan taze yeşilliklerin, standart uçak içi ikramı ile birlikte uçağa yüklenmesi hedefleniyor.

AeroFarms tesisleri, Newark Havalimanı’na sadece 8 km mesafede bulunuyor.

Singapore Airlines’ın yiyecek ve içecekten sorumlu yöneticisi Antony McNeil yaptığı açıklamada, bundan daha taze bir ürün elde edebilmenin tek yolunun, o ürünü kendi bahçenizden toplamak olduğunu söylüyor.

AeroFarms tarafından üretilen Çin lahanası, yeşil hardal tohumu, roka, su teresi gibi yeşillikler, Singapore Airlines menülerine dahil edilecek.

Dünyanın En Uzun Uçuşunda Sağlıklı Yiyecekler

İlk olarak 11 Ekim 2018 tarihinde icra edilen Singapur (SIN) – Newark (EWR) seferi ile Singapore Airlines, dünyanın en uzun tarifeli yolcu seferi ünvanını yeniden ele geçirmişti.

Neredeyse 18 saat süren bu uçuşlarda kullanılan Airbus A350-900ULR tipi çok uzun menzilli uçakların kabin konfigurasyonu, “all-premium” olacak şekilde belirlenmişti.

Yani bu uçakların içerisinde tüm koltuklar Business ve Premium Economy Class tarzında oluşuyor.

Singapore Airlines’ın A350-900ULR tipi uçakları, 67 adet Business Class ve 94 adet Premium Economy Class olmak üzere toplam 161 koltuk kapasitesine sahip.

Business Class koltukları 1-2-1; Premium Economy koltukları ise 2-4-2 şeklinde bir yerleştirildi.

En Uzun Uçuşa Özel Yemek

Uçuş çok uzun olunca, Singapore Airlines bu iş için özel bir menü geliştirmek istemişti.

Şirket bu amaçla, ABD’de bulunan Canyon Ranch adlı sağlıklı yaşam ve tatil merkezi ile bir işbirliği yapmıştı.

Havayolunun ilgili personeli ve bilim adamları, 20 saate yakın bir süreyi bir uçağın içinde geçirecek olmanın, insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmıştı.

Patates menülerden çıkartılırken, bunun yerini karnabahar almıştı. Tavuk göğüs yerine, nispeten daha fazla nem içeren but tercih edilmişti.

Menü içeriği azaltılırken, daha sık ikram servisi yapılması planlanmıştı.

İkram servisinin zamanlaması, jet lag etkisini azaltmayı amaçlayan şekilde düzenlenmişti.

Singapore Airlines ve Canyon Ranch şefleri, tam 36 farklı yemek menüsü üzerinde çalışmıştı.

Bunun yanı sıra, vücuttaki sıvı miktarını artıracak içecekler seçilmişti.

Bu içeceklerin aynı zamanda, yolcuların daha fazla tuvalet ihtiyacı duymasını ve böylece uçuş sırasında yerinden kalkarak hareket etmesini teşvik edecek türden olmalarına özen gösterilmişti.

Mesela menüye eklenen kemik suyu çayları, tam da bu amaca hizmet ediyor.

Emirates, Dikey Tarım Projesi Geliştiriyor

Singapore Airlines dikey tarım yöntemiyle üretilen yeşillikleri satın alırken, Emirates bu işi bir adım daha öteye taşımayı hedefliyor.

Emirates, El-Maktum Havalimanı yakınlarında kuracağı tesiste, dikey çiftçiliğe başlıyor.

Emirates, 40 milyon USD’ye mâl olacak bu projede, Kaliforniya merkezli Crop One firmasıyla işbirliği yapıyor.

12.000 m²’lik bir alan üzerinde kurularak “dünyanın en büyük dikey çiftliği” ünvanına sahip olacak tesiste tam kapasiteye ulaşıldığında, günde 2.700 kg yeşillik üretilmesi hedefleniyor.

Crop One firması, dikey çiftçilikte uzman.

Çiftliğin yapımına 2018 yılının Kasım ayında başlanması ve ilk ürünlerin 2019 yılının Aralık ayında alınması planlanıyor.

Emirates’in 12.000 m²’lik tesisinde, yaklaşık 3,5 milyon m²’lik klasik bir tarladaki kadar üretim yapılacak ve bunun için %99 oranında daha az su kullanılacak.

Emirates, çiftliğinde yetiştireceği ürünleri, uçak içi ikramında ve özel yolcu salonlarında kullanacak.

Yani yolcular, son derece taze, neredeyse günlük denebilecek yeşilliklere kavuşacak.

Dikey Tarım Nedir?

Dikey tarım uygulamasında bitkiler, toprak yerine bu iş için özel olarak hazırlanmış pamuksu kumaşlar içerisinde yetiştiriliyor.

AeroFarms örneğinde olduğu gibi tamamen kapalı ve steril bir ortamda yapıldığında, dikey tarım yoluyla muazzam sonuçlar elde etmek mümkün.

LED aydınlatma sistemleri ile beslenen bitkilerin bulunduğu ortamın nem ve sıcaklığı da istendiği ve gerektiği şekilde ayarlanabiliyor.

Dikey tarım uygulamasında, çok az miktarda su ve gübre kullanılıyor.

Öte yandan, sağlanan steril ortam sayesinde, hiç bir tarım ilacına ihtiyaç duyulmuyor.