Ryanair, Thomas Cook’un Slotlarına; Lufthansa, Uçaklarına Tâlip

Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu olan Ryanair, Thomas Cook’un slotlarına tâlip olduğunu duyurdu.

Ryanair CMO’su Kenny Jacobs yaptığı açıklamada, Thomas Cook’un tamamı için herhangi bir tâlipli çıkmaması ve söz konusu havayolu şirketinin faaliyetlerine son vermesi halinde, boşa çıkacak slotları satın alabileceklerini belirtti.

Jacobs ayrıca, geçtiğimiz haftalarda iflas eden Alman havayolu şirketi Germania’nın slotlarıyla da ilgilendiklerini söyledi.

Avrupalı seyahat devi Thomas Cook bundan on gün kadar önce, bir strateji değişikliğine gideceğini ve nakit varlıklarını artırmak amacıyla havayolu operasyonunu satışa çıkardığını duyurmuştu.

Bu gelişmenin hemen ardından Lufthansa, şirketin uzun menzilli operasyonunu satın almak için harekete geçmişti.

Dünyanın en eski seyahat şirketi olma ünvanını taşıyan Thomas Cook’un, zaten son yıllarda zayıf geçen tatil sektöründe rekabetin her geçen gün artması sebebiyle, böyle bir yola başvurmak zorunda kaldığı vurgulanıyor.

Bir grup olarak bakıldığında, Thomas Cook’un bünyesinde Condor’un yanı sıra şirketin İspanya, İskandinavya ve İngiltere birimleri bulunuyor.

Bu dört şirketin filolarında ise toplam 103 uçak yer alıyor ve bunların yaklaşık dörtte biri uzun menzilli tatil pazarlarında kullanılıyor.

Thomas Cook’un havayolu operasyonunu satışa çıkarması aslında, Avrupa’daki havayolu konsolidasyon sürecinin hızlı bir biçimde devam ettiğinin göstergesi.

Özellikle Lufthansa’nın girişiminin başarıya ulaşması, grup çatısı altında faaliyet gösteren Eurowings‘in daha da genişlemesini sağlayabilir.

Bu durum, Avrupalı turistlerin Amerika ve Güneydoğu Asya gibi uzak destinasyonlarda geçirecekleri tatillerinde, Eurowings ve dolayısıyla Lufthansa’yı öncelikli tercih haline getirebilir.