Avrupa Birliği ve Katar, Geniş Kapsamlı Bir Havacılık Anlaşması İmzalayacak

Avrupa Birliği (AB) ve Katar arasında geniş kapsamlı bir sivil havacılık anlaşması imzalanmasına karar verildi.

Sekiz yıllık bir müzakere döneminin ardından 5 Şubat 2019 tarihinde taslağına ilişkin mutabakata varılan anlaşma, AB üyesi 28 devlet ile Katar’ı kapsıyor.

Taslak anlaşma, AB üyesi devletlerin parlamentolarında tek tek oylanıp onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Bu sürecin yaklaşık altı ay süreceği tahmin ediliyor.

Neticede bu anlaşma sayesinde taraflar arasındaki sivil havacılık faaliyetlerinde şeffaflık ve adil rekabet hedefleniyor.

Katar’a sefer yapmak isteyen Avrupalı havayolları halihazırda orada bir Genel Satış Acentesi (GSA) ile çalışmak zorunda. Yeni dönemde bu mecburiyet de ortadan kaldırılacak.

Akbar al-Baker, Alexandre De Juniac ve Henrik Hololei

AB ile bir Basra Körfezi ülkesi arasında ilk olma özelliğni taşıyan yeni sivil havacılık anlaşmasının ayrıca daha fazla uçuş, daha fazla iş ve daha fazla istihdam imkânı getirmesi bekleniyor.

AB Komisyonu Ulaştırma Direktörü Henrik Hololei yaptığı açıklamada, anlaşmanın, AB ve Katar arasındaki hava taşımacılığına ilişin tek bir kural setini devreye sokacağını belirtti.

Hololei ayrıca, benzer bir sürecin önümüzdeki Mart ayında Umman’la da başlatılacağını açıkladı.

AB’nin bir sonraki hedefi ise çok sayıda Güneydoğu Asya ülkesinin üye olduğu ASEAN (Association of South East Asian Nations) ile benzer bir anlaşmayı imzalamak.

Bu noktada yine uzun zamandır Türkiye ile AB arasında da aynı nitelikte bir anlaşmaya dair görüşmelerin sürdüğünü ancak sürecin henüz tamamlanmaktan uzak olduğunu hatırlatalım.


Posted

in