İstanbul Yeni Havalimanı’nın Taşınma Şekli mi Değişti?

İstanbul Yeni Havalimanı’nın taşınma sürecine ilişkin olarak az önce, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan son derece kritik bir açıklama geldi.

Taşınma sürecinin titizlikle ve eksiksiz olarak tamamlanmasının planlandığı belirtilen açıklamada, “Taşınma işlemi 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle hızlandırılacak ve yolcu konforundan taviz verilmeden Atatürk Havalimanı’ndan İstanbul Havalimanı’na uçak seferleri ve yer hizmetleri kademeli olarak taşınacaktır” denildi.

Bakanlığın bu açıklamasından anlaşıldığı kadarıyla, yeni havalimanına geçiş sürecinde son derece önemli bir karar değişikliğine gidilmiş oldu.

Zira gerek DHMİ ve gerekse İGA yöneticilerinin, 2013 yılının Mayıs ayında ihale yapıldığından bu yanaki açıklamalarında sürekli olarak, iki havalimanı arasındaki geçişin “bir seferde” (bing bang) gerçekleştirileceği söylenmekteydi.

Zaten ihale şartnamesinin ilgili maddesinde, yeni havalimanı hizmete girdiği anda, ister tarifeli ister charter olsun, Atatürk Havalimanı’ndaki tüm yolcu uçağı seferlerinin yeni havalimanından icra edilmeye başlanacağı belirtilmekteydi.

Taşınma Ne Zaman Yapılacaktı?

Yeni havalimanının ihalesi, 3 Mayıs 2013 tarihinde yapılmıştı.

İhale şartnamesine göre, projenin, üç pist + 90 milyon yolcu kapasiteli terminal (veya terminaller) ve ilgili destek birimlerinden oluşan ilk fazı, yer tesliminden itibaren 42 ay içerisinde tamamlanarak hizmete açılacaktı.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere, yeni havalimanı açıldığı anda, Atatürk Havalimanı’ndaki tüm yolcu uçağı seferleri buraya kaydırılacaktı.

Projeye ilişkin yer teslimi, 1 Mayıs 2015 tarihinde yapıldı.

Bu tarihin üzerine 42 ay eklediğimizde, 31 Ekim 2018 tarihine geliyoruz.

Zaten tüm çalışmalar buna göre yapıldı ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, büyük taşınmanın bu tarihte yapılacağı yönünde bilgilendirildi.

Ancak 31 Ekim 2018 tarihi yaklaşırken, büyük taşınmanın iki ay ertelendiği ilan edildi.

Geçtiğimiz günlerde ise, 31 Aralık’a ertelenen büyük taşınmanın da iptal edildiği anlaşıldı.

Ve bugün bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, taşınmanın tek seferde yapılması yerine, kademeli bir geçiş tercih edildi.

Kademeli Geçiş Mümkün mü?

Atatürk Havalimanı’ndaki pazarın %80 gibi son derece yüksek orandaki bir bölümü THY’ye ait.

Ve THY’nin yılda hizmet verdiği yaklaşık 70 milyon yolcunun neredeyse yarısı, aktarmalı bir biçimde seyahat ediyor.

Yani yolcu mesela, önce THY’nin Londra – İstanbul uçuşuyla buraya geliyor. Bunun hemen sonrasında ise seyahat etmek istediği asıl nokta olan Bangkok için bu kez THY’nin İstanbul – Bangkok uçağına biniyor.

İşte buna benzer aktarmalı seyahat eden yolcuların çokluğu, Atatürk Havalimanı ile Yeni Havalimanı arasındaki kademeli bir taşınmayı, THY için son derece zor bir seçim haline getiriyor.

THY ile aynı büyüklükte olmasalar da benzer şartlar AtlasGlobal ve Onur Air için de söz konusu.

Öte yandan, THY, AtlasGlobal ve Onur Air dışındaki havayolları için aynı durum geçerli değil.

Özellikle yabancı havayolları için yeni havalimanına taşınmak, THY’ye nispeten çok daha kolay.

İlk aşamada rahatlıkla, günde bir iki uçuşu olan bu gibi havayollarının yeni meydana taşınması sağlanabilir.

Diğer tüm havayolları taşındıktan sonra ise THY, gerek kargo ve gerekse yolcu uçakları olmak üzere tüm filosuyla birlikte yeni havalimanına geçiş yapar.


Posted

in