Air France, Kadın CEO’ya Emanet

Fransa’nın bayrak taşıyıcı şirketi Air France’ın başına, tarihinde ilk kez bir kadın yönetici atandı.

1996 yılından beri çalıştığı şirkette farklı görevler üstlenen 49 yaşındaki Anne Rigail, şirketin yeni CEO’su oldu.

Rigail son olarak, Air France’ın yolcudan sorumlu başkan yardımcısı görevinde bulunuyordu.

Anne Rigail (CEO, Air France)

17 Aralık 2018 tarihinde görevi resmen devir alması beklenen yeni CEO’nun özellikle, önümüzdeki günlerde uçuş ekipleriyle başlayacak olan sendikal pazarlık sürecinde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

Bilindiği üzere Air France, yıllardır süre gelen grevler sebebiyle büyük zarar görmüştü.

Air France ve KLM’in çatı şirketi konumundaki Air France – KLM’in önceki iki CEO’su, şirket yönetimi ile çalışanlar arasında bir türlü giderilemeyen anlaşmazlıklar sebebiyle görevlerinden ayrılmıştı.

Son olarak Air France – KLM’in CEO’su Jean-Marc Janaillac, hazırlamış olduğu dört yıllık planının şirket çalışanları tarafından reddedilmesinin ardından geçtiğimiz Mayıs ayında istifa etmişti.

Air France çalışanlarını temsil eden çok sayıda sendika olması, taraflar arasındaki müzakereleri zorlaştıran sebeplerden belki de en önde geleni.

Grubun Başına Kanadalı Yönetici Atanmıştı

Bu pozisyona Kanadalı Benjamin Smith getirilmiş ve böylece Air France’ın tarihinde ilk kez, Fransız olmayan bir kişi bu önemli koltuğa oturmuştu.

Benjamin Smith (CEO, Air France-KLM)

Anne Rigail’in Air France’ın başına getirilmesi, Benjamin Smith tarafından şirket üst yönetiminde gerçekleştirilen yeniden yapılanma süreci çerçevesindeki bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Smith yaptığı açıklamada, Anne Rigail’in, KLM CEO’su Pieter Elbers ile birlikte, şirketin ihtiyacı olan dönüşümü gerçekleştirerek, pazarda yeniden lider konuma yükseleceklerini belirtti.

Havayolu Sektöründe Üst Düzey Kadın Yönetici Sayısı Çok Az

Havayolu sektöründeki üst düzey yöneticiler arasındaki kadın sayısı oldukça az.

Özellikle CEO koltuğunda bir kadının oturduğu şirketlerin sayısı, bir elin parmağı kadar bile değil.

Hatırlanacağı üzere, 2017 yılının ortalarında, kariyeri bir çok “ilkle” dolu olan Farzaneh Sharafbafi (Ferzane Şerefbafi), Iran Air’in yeni CEO’su olarak atanmış ve şirket tarihine geçmişti.

Farzaneh Sharafbafi (CEO, Iran Air)

Günümüzde Iran Air’in yanı sıra sadece LATAM Brasil (Claudia Sender) ve Vietnam merkezli düşük maliyetli taşıyıcı VietJet Air’in (Nguyen Thi Phuong Thao) CEO’ları kadın.

Yakın bir zaman öncesine kadar, easyJet (Carolyn McCall), Kuwait Airways (Rasha A. Al Roumi), Jetstar (Jayne Hrdlicka) ve AirAsia (Aireen Omar) şirketlerinin üst düzey yönetimleri de kadınlara emanetti.


Posted

in

,