Iran Air, Kadın CEO’ya Emanet

Iran Air CEO’su Farzaneh Sharafbafi

2016 yılında Airbus ve Boeing’e verdiği çok sayıda yeni uçak siparişiyle yeni bir dönemin kapısını aralayan Iran Air, üst yönetiminde yaptığı değişiklikle de adından söz ettirdi.

Iran Air CEO’su Farhad Parvaresh’in yerine şirket tarihinde ilk kez bir kadın yönetici atandı.

Kariyeri bir çok “ilkle” dolu olan Farzaneh Sharafbafi (Ferzane Şerefbafi), Iran Air’in yeni CEO’su oldu. Iran Air’in mevcut CEO’su Farhad Parvaresh ise şirketten ayrıldıktan sonra, İran’ı temsilen Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ICAO’da görev yapacak.

Halihazırda Iran Air’in yönetim kurulu üyesi olan Farzaneh Sharafbafi, İran’da havacılık ve uzay mühendisliği dalında doktora yapan ilk kadın olma ünvanını da elinde bulunduruyor.

Sharafbafi’nin iş ve eğitim hayatındaki serüveninde, Şerif Üniversitesi’nde fizik profesörü olarak görev yapan babasının rolü büyük.

Bilindiği üzere, havayolu sektöründe üst düzey kadın yönetici sayısı bir hayli az.

Önde gelen havayolu şirketleri arasında sadece easyJet (Carolyn McCall), TAM (Claudia Sender) ve Kuwait Airways’in (Rasha A. Al Roumi) CEO’ları kadın.

Vietnam merkezli düşük maliyetli taşıyıcı VietJet Air’in (Nguyen Thi Phuong Thao), Avustralyalı  düşük maliyetli taşıyıcı Jetstar (Jayne Hrdlicka) ve Asya-Pasifik bölgesinin hareketli şirketlerinden AirAsia da bir kadına (Aireen Omar) emanet.

Önümüzdeki yıllarda havayolu şirketlerinin tepe yönetimlerinde daha fazla sayıda kadının görev aldığını görmeyi temenni ediyoruz.

Havayolu 101 olarak Farzaneh Sharafbafi’yi tebrik ediyor, bu yeni ve zorlu görevinde başarılı olmasını diliyoruz.


Posted

in