Airbus, ABD’de Üretilen 100. Uçağı Teslim Etti

Avrupalı uçak üreticisi Airbus, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) üretim tesislerinde yapımını tamamladığı yüzüncü uçağını teslim etti.

Airbus’ın, ABD’nin Alabama eyaletindeki Mobile kentinde bulunan fabrikasında tamamlanan A320neo tipi uçak, Frontier adlı havayolu şirketi filosuna katıldı.

Uçağın kuyruğunda iki at (Meadow & West) motifi yer aldı.

Airbus’ın 2015 yılının Eylül ayında resmen hizmete soktuğu Mobile fabrikasında her ay, A320 ailesinden dört adet uçağın üretimi tamamlanarak teslimatları gerçekleştiriliyor.

Şirket şu ana kadar burada, ABD merkezli sekiz farklı müşterisi için üretim yapmış durumda:

Air Lease Corporation, Allegiant Air, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways ve Spirit Airlines.

Burada üretilen ilk uçak (Airbus A321), 25 Nisan 2016 tarihinde yapılan bir törenle, JetBlue firmasına teslim edilmişti.

Airbus, ABD topraklarında üretim yapması sayesinde, Amerikalı üretici Boeing ile bu önemli pazarda daha sıkı bir biçimde rekabet yapma imkânına sahip.

Öte yandan Boeing, Airbus’a karşı bir hamle olarak İngiltere’nin Sheffield kentinde bir üretim tesisi açmak amacıyla çalışmalara başlamıştı.

Ancak İngiltere’nin içerisinden geçmekte olduğu Brexit süreci düşünüldüğünde, burada açılacak bir fabrikanın ne kadar “Avrupalı” olacağı biraz tartışmalı.

Airbus A320 Nerede Üretiliyor?

Airbus’un A320 ailesi uçakları ürettiği diğer tesisleri ise Hamburg (Almanya), Tianjin (Çin) ve Toulouse’ta (Fransa) bulunuyor.

Airbus A320’nin burnu ve gövdenin en önünde yer alan iki bölümü ile motorların kanatlara bağlanmasını sağlayan pilonlar, Fransa’daki fabrikalarda; gövdenin geri kalan bölümleri, kuyruk konisi, kuyruğun dikey bölümü ve kanatların “flap” ve “spoiler” bölümleri ise Almanya’da üretiliyor.

Kuyruğun yatay kısmının üretim yeri İspanya; kanatların İngiltere.

Parçaların üretilmesinin ardından, son derece büyük bir lojistik operasyonu başlıyor.

Dört farklı ülkede, ondan fazla fabrikada üretilen parçalar, birleştirilmek üzere, dört farklı fabrikaya doğru yola çıkıyor.

Hamburg (Almanya), Toulouse (Fransa), Tianjin (Çin) ve Mobile (Alabama), günümüzde Airbus A320 üretimi yapılan dört tesise ev sahipliği yapıyor.

Bu dört tesiste ayda, 50 adet civarında A320 üretimi yapmak mümkün.

İlk A320 üretimini Haziran 2009’da gerçekleştiren Çin’deki tesis, 2014 yılının sonlarında 200. A320’yi banttan çıkarmıştı.


Posted

in